Gebruiksaanwijzing

voor de online cursus Masterclass Reisjournalistiek

Gebruiksaanwijzing

Welkom aan boord! Leuk dat je de Masterclass Reisjournalistiek hebt geboekt. Hieronder lees je hoe je op deze website de cursus kunt volgen.
Inloggen

In de bovenste balk van de website zie je twee linkjes: Inloggen en Registreren. Klik op Inloggen, voer je gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op ‘Inloggen’. Voilà, je bent ingelogd. Let op: gebruik altijd de juiste gegevens. Probeer je drie keer achter elkaar in te loggen met onjuiste gegevens, dan wordt je ip-adres als beveiligingsmaatregel automatisch een uur lang geblokkeerd. Na dat uur kun je het opnieuw proberen.

Wachtwoord vergeten?

Ben je je wachtwoord vergeten, dan kun je via de website een nieuwe aanvragen. Klik op Inloggen > Wachtwoord vergeten? Vul je e-mailadres of gebruikersnaam in en vervolgens krijg je per e-mail een link om een nieuw wachtwoord in te stellen. Je docent mailen heeft geen zin; alleen jij kan je wachtwoord resetten.

Gebruikersnaam vergeten?

Ben je je gebruikersnaam vergeten, log dan in met het e-mailadres waarmee je geregistreerd hebt. Weet je dat ook niet meer, stuur dan een mailtje.

Veiligheid

Bezoek de website altijd via een beveiligde verbinding. De verbinding is beveiligd als het adres niet begint met http, maar met https, voorafgegaan door een slotje.

Beginnen met de cursus

Ga via het menu (rechtsboven) naar de voorpagina van de desbetreffende cursus en klik daar op ‘Volg deze cursus’.

Structuur

De Masterclass Reisjournalistiek bestaat uit 20 lessen, die elk worden afgesloten met een schrijfoefening. Na die 20 lessen wordt de cursus afgesloten met een praktijkopdracht. De volledige inhoudsopgave vind je op de voorpagina van de cursus. Let op: deze inhoudsopgave is ook zichtbaar voor niet-cursisten en daar kun je niet op klikken. Klik je op de knop ‘Volg deze cursus’, dan kom je in het gedeelte voor cursisten. In de rechterkolom vind je de inhoudsopgave van de cursus en daar kun je naar de gewenste les navigeren.

Lessen

Elke les heeft ongeveer eenzelfde opbouw. In de inhoudsopgave in de rechterkolom zie je in één oogopslag welke onderwerpen aan bod komen. Elke les begint met een kort inleidend, duidend of beschouwelijk artikel. Dan volgt een aantal casussen; specifieke gevallen die inzicht bieden in het onderwerp van de les. Op de volgende pagina’s vind je tips, lijstjes, praktijkvoorbeelden en meer korte artikelen. Tot slot is er een toets, met een aantal vragen en een opdracht.

Toetsen

Vóórdat je aan de toets begint, voer je eerst de schrijfopdracht uit. Elke toets bestaat uit drie onderdelen: het eerste deel is een kennistest, in het tweede deel vul je de schrijfopdracht in en het derde deel bestaat uit een aantal feedbackvragen. De toets moet in één keer en zonder onderbrekingen worden gedaan en kan niet worden overgedaan – begin er dus pas aan als je er echt klaar voor bent. Elk onderdeel heeft een tijdklok: laat je die verlopen, dan kun je dat onderdeel niet meer invullen en moet je verder naar het volgende onderdeel.

Kennistest

Het eerste onderdeel van elke toets is een kennistest. Deze bestaat uit enkele eenvoudige meerkeuzevragen, die gemakkelijk te beantwoorden zijn als je de lesstof goed doorgenomen hebt. Hiermee kun je 40% van het totale aantal punten verzamelen. Als je de les gelezen hebt, is het bijna onmogelijk om de vragen fout te beantwoorden. Die punten krijg je dus alvast cadeau.

Schrijfoefening

De schrijfoefening is het belangrijkste gedeelte van de toets, goed voor de helft van het totaal aantal te behalen punten. De meeste schrijfopdrachten worden beoordeeld op: schrijfstijl, correct taalgebruik, compositie, inhoud en originaliteit. Dit is de norm – bij sommige opdrachten wijkt deze beoordeling iets af en dat wordt dan vermeld in de les.

Feedback

Het derde deel van elke toets is een aantal feedbackvragen. Hiermee kun je een beperkt aantal extra punten verdienen: twee punten per vraag. Het beantwoorden van deze vragen is niet verplicht, maar wel wenselijk, want je kunt je eindcijfer er iets mee opkrikken. De beoordeling van de feedbackvragen is simpel: vul je niets in, dan krijg je geen punten, vul je iets in, dan krijg je 1 punt en als je dat ook nog beargumenteert, dan krijg je 2 punten.

Oefentoets

Ben je geen digital native maar een digibeet, dan is zo’n online cursus even wennen. Zoals gezegd moeten de toetsen in één keer en zonder onderbreking worden voltooid en kunnen ze daarna niet worden overgedaan. Ben je niet helemaal zeker van je zaak, doe dan eerst de oefentoets waarmee de gratis proefles wordt afgesloten. Op die manier kun je het eerst uitproberen, zonder dat je kostbare studiepunten misloopt.

Resultaten

De resultaten van de toetsen kun je bekijken via je profielpagina. Daar kom je door rechtsboven in het scherm op je naam te klikken. Scores van vragen die automatisch worden verwerkt, kun je direct zien. Open vragen en opdrachten worden handmatig beoordeeld en die verschijnen dus pas zodra dat gebeurd is.

Puntentelling

Met elke toets kun je maximaal 100 punten verdienen. Deel dat door 10 en je weet je cijfer voor die les. Bijvoorbeeld: 84 punten is een 8,4. Met alle 20 lessen tezamen kun je dus 2000 punten verdienen. De eindopdracht bepaalt de helft van je eindcijfer, dus ook daarmee kun je 2000 punten verdienen. Heb je de cursus helemaal voltooid, dan wordt het totale aantal verdiende punten gedeeld door 400 en daar rolt je eindcijfer uit. Bijvoorbeeld: 3400 punten is een 8,5.

Eindopdracht

De eindopdracht wordt handmatig beoordeeld. Daarop krijg je, bij de prijs inbegrepen, uitgebreide feedback. Je eindcijfer wordt voor de helft bepaald door de uitkomsten van de vragen en opdrachten bij elke les, en voor de helft door de eindopdracht. Die einduitslag, en de feedback op je eindopdracht, krijg je niet via het systeem, maar per e-mail.

Tijdsbesteding

Verkijk je niet op de omvang van de cursus; bij elkaar vormen de lessen een flink boekwerk. Elke les telt zo’n 4.000 tot 5.000 woorden. Inclusief de toets zul je daar zo’n twee uur aan besteden. Dat is slechts een ruwe indicatie; het verschilt per les en per persoon. Incidenteel is een les iets omvangrijker, andere lessen zijn juist wat beknopter. Per les houd je bij hoeveel tijd je eraan besteedt, zodat je dit kan invullen in de toets aan het einde van de les. Op die manier kan ik de cursisten die na jou komen een realistische inschatting geven.

Apparaat

Deze website is op elk gewenst apparaat te bekijken; op je computer, tablet of smartphone. Langere teksten lezen uiteraard fijner op een groter scherm dan dat van je telefoon. Voor de toetsen verdient het aanbeveling om een desktop-computer of laptop te gebruiken. Typ je teksten voor de opdrachten eerst in een tekstverwerker (zoals Word), en plak het daarna in het desbetreffende tekstvak. Zo voorkom je dat je bijvoorbeeld door een weggevallen internetverbinding of ander technisch euvel je werk kwijtraakt en opnieuw moet beginnen.

Materialen

Er is alles aan gedaan om de kosten voor deze cursus zo laag mogelijk te houden. Voor enkele opdrachten zul je bijvoorbeeld een krant of een tijdschrift moeten kopen. Dat is voor eigen rekening en geen verplichting. Voor de eindopdracht moet je daadwerkelijk op pad. Ook die kosten zijn voor eigen rekening, maar omdat je dichtbij huis blijft, hoeft dat niet veel meer te zijn dan een treinkaartje.

Facebook-groep

Je kunt contact onderhouden, ideeën uitwisselen en discussies voeren met je medecursisten in de besloten Facebook-groep. Als het goed is, heb je hiervoor per e-mail een uitnodiging ontvangen. Zo niet, dan kun je ook zelf een lidmaatschapsverzoek sturen. De besloten Facebook-groep vind je hier.

Tempo & zelfdiscipline

Het grote voordeel van een online cursus is dat je kunt studeren in je eigen tempo, waar en wanneer je maar wilt. Maar dat is tegelijk ook een nadeel. Deze cursus vergt zelfdiscipline, want er is niemand die tegen je zegt dat je weer eens een lesje moet volgen. Spreek daarom met jezelf af binnen welke termijn je de cursus wilt voltooien, of reserveer bijvoorbeeld een vaste dag of twee avonden in de week om aan de cursus te besteden.

Beginnen maar!

Dat was het al! Je kunt nu beginnen aan de cursus. Klik bij de variant van de cursus die je hebt geboekt op ‘Volg deze cursus’. Veel plezier en succes met de Masterclass Reisjournalistiek!