Nieuws

Welkom bij de School voor Reisjournalistiek
13 okt 2015

Welke cursus reisjournalistiek kies je?

/
Geplaatst door
/
Reacties3
/
Tags

Drie cursussen reisjournalistiek dit najaar

Reisverhalen zijn ouder dan de weg naar Rome, maar een opleiding voor reisschrijvers heeft nooit bestaan. Beginnende reisjournalisten, -schrijvers en -bloggers moesten het zelf uitzoeken en telkens opnieuw het wiel uitvinden. Daarin komt nu verandering: dit najaar kunnen ze kiezen uit diverse cursussen. Alle beloven ze de geheimen van het vak te onthullen, elk hebben ze hun eigen aanpak. Hieronder worden de belangrijkste drie vergeleken.

Een reisjournalist reist gratis de wereld rond en krijgt er nog voor betaald ook: wat een droombaan! Voor velen blijft het echter bij een droom, terwijl het toch echt een baan is. In Nederland zijn er zo’n 150 freelance reisjournalisten, maar slechts een handjevol kan ervan rondkomen. Onder de honderden Nederlandse reisbloggers ligt dat percentage nog veel lager. Iedere novice zit met dezelfde prangende vraag: hoe kan ik geld verdienen met schrijven over reizen? Het antwoord bieden deze drie cursussen reisjournalistiek.


Cursus reisjournalistiek

cropped-reisjour11Op 5 november gaat de Cursus reisjournalistiek van start, aangeboden door Theirlynck Journalistiek & Trainingen in samenwerking met Fontys Hogeschool en ANWB Media. Tijdens zes avondcolleges krijgen cursisten les van ervaren journalisten, topbloggers en reisauteurs. Aan bod komen onder meer de korte en de lange reportage, het schrijven voor blog en website, tekstverrijking en andere literaire technieken, fotograferen en filmen.

De colleges worden gegeven door wisselende gastdocenten, onder wie zowel journalisten van de oude stempel, zoals Bert Gorissen en Hans Bouman, als succesvolle bloggers zoals Laura Coolen (What About Her) en Anneke de Bundel en Nicole Franken (Nomad & Villager). Tijdens een dagbezoek aan een buitenlandse stad maken de cursisten een cityreport. Enkele weken later wordt de cursus afgesloten met een feedbackavond.

‘Hoe Word Ik Reisjournalist?’

workshop-reisjournalistiekReisjournalisten Mariëtte van Beek en Irene Herbers delen hun kennis tijdens een eendaagse workshop op zaterdag 12 december in Centrum Djoj in Rotterdam. Enkele onderwerpen die aan bod komen: hoe steekt de reisschrijfwereld in elkaar, hoe schrijf je een verkoopbare reisreportage, hoe pitch je een reisverhaal of boekidee, wat zijn de tarieven en valt daarvan te leven?

Van Beek en Herbers putten niet alleen uit eigen ervaring, maar hebben gerenommeerde vakgenoten gevraagd om inside-informatie. Een vooraf ingestuurde reisanekdote wordt tijdens de workshop beoordeeld. De slogan waarmee de workshop wordt aangeprezen is alvast veelbelovend: “Basta met solo geworstel. Reisjournalist worden, zo pak je dat aan!”

School voor Reisjournalistiek

cursus reisjournalistiekDe eerste e-cursus reisjournalistiek van Nederland is sinds begin oktober te volgen bij de School voor Reisjournalistiek. Geen fysieke school met een gebouw en klaslokalen en schoolbankjes en krassende nagels op het krijtbord, maar lekker 21ste-eeuws: alles digitaal. De cursussen zijn te volgen via computer, tablet of smartphone. Thuis of waar men maar wil: op het terras, in de bibliotheek of op reis.

In twintig lessen leren de cursisten alles wat er te weten over de wereld van de reisjournalistiek. Via gedegen informatie, insider-tips en praktijkvoorbeelden wordt telkens één onderwerp uitgediept: van artikelideeën opdoen en opdrachten scoren tot sponsoring en creatief schrijven. De cursist maakt zelf een reisreportage en krijgt gefundeerde feedback.

De School voor Reisjournalistiek is opgericht door bekroond reisjournalist Sander Groen met een simpele missie: veel kwaliteit voor weinig geld.


Cursus reisjournalistiek ‘Hoe Word Ik Reisjournalist?’ School voor Reisjournalistiek
8 bijeenkomsten 1 dag 20 lessen
Voor (beginnende) journalisten, bloggers en iedereen die geïnteresseerd is in de reisjournalistiek Voor Reisschrijvers Die Professioneel Willen Voor reisjournalisten in spe, reisbloggers en iedereen die geïnteresseerd is in de reisjournalistiek
Vaste data in november, december en januari Zaterdag 12 december Doorlopend
Diverse locaties in de Randstad Centrum Djoj, Rotterdam Thuisstudie
Beperkt aantal deelnemers Maximaal 15 deelnemers Iedereen is welkom

€ 850

€ 247

€ 149

ANWB-leden: € 795 Tot 1 oktober: € 222 Tot 1 november: € 125
Info: reisjournalistiek.fhj.nl
Aanmelden: volgeboekt!
Info & aanmelden:
reisomtereizen.nl/workshop-hoe-word-ik-reisjournalist/
Info & aanmelden:
schoolvoorreisjournalistiek.nl
Welke cursus kies jij om je carrière als reisjournalist of reisblogger een kickstart te geven en waarom? Laat het weten in de reacties hieronder!

3 Reacties

 1. Ha Sander, ziet er goed uit, je site en de cursus. Sportief en professioneel dat je ook je concurrenten noemt. Al bedienen we (deze letter is overigens nauwelijks te lezen bij het intikken) gedrieën een andere doelgroep en de reiswereld is groot genoeg en niet van ons.
  De ANWB/Fontys Cursus Reisjournalistiek zit overigens helemaal vol. We hebben sinds 13/10 een wachtlijst.
  Ik wens je veel succes, Harri

  1. Ha Harri,

   Dank voor je reactie! Concurrenten of collega’s – ik houd het liever op dat laatste. :) Wat goed dat jouw cursus drie weken voor aanvang al vol zit, proficiat! Je hebt dan ook een goed product, een professioneel opgezette cursus, waarvoor een heel blik aan experts opengetrokken wordt. Dat dat die 850 euro waard is, dat blijkt dus wel. :) Er komt er dus volgend jaar ook weer een, vermoed ik?

   Voel je intussen vrij om mensen door te sturen, want bij de School voor Reisjournalistiek is altijd nog plek. Wie de Masterclass Reisjournalistiek boekt vóór 1 november, betaalt geen 149 maar slechts 125 euro. En dit weekend valt er zelfs een gratis cursus reisjournalistiek te winnen.

   Jij ook veel succes gewenst!

   Groet,
   Sander

Plaats een reactie