Agenda

Welkom bij de School voor Reisjournalistiek
20 dec 2015

3 evenementen voor reisjournalisten en reisbloggers

/
Geplaatst door
/
Reacties4
/
Waar moet je bij zijn als reisjournalist of reisblogger? De School voor Reisjournalistiek vertelt het je. In januari 2016 staan er drie onmisbare evenementen op stapel: de vakdagen van de Vakantiebeurs, de schrijfdag Schrijf! 2016 en de VPRO Bagagedrager voor jong reistalent. Hier lees je er alles over.
1
 12 & 13 januari: Vakantiebeurs vakdagen

Netwerken, lezingen, persreizen regelen en cocktails drinken: de vakdagen van de Vakantiebeurs zijn met stip het belangrijkste evenement van het jaar voor reisjournalisten en reisbloggers. Hier vind je maar liefst 1.200 potentiële sponsors bij elkaar. Zet je schrap voor twee lange dagen bomvol reisinspiratie.


Reislustige Nederlanders reizen aan het begin van elk nieuw jaar steevast af naar Utrecht om inspiratie op te doen voor hun volgende vakanties. Wil je op safari in Afrika, wildkamperen in Lapland of cruisen door het Caribisch gebied? Alle denkbare reisideeën zijn te vinden op de 46ste editie van de Vakantiebeurs. Van 13 tot en met 17 januari presenteren 1.200 exposanten hun aanbod en er zijn speciale ‘pleinen’ met aandacht voor zes vakantiethema’s: Buiten, Actief, Samen, Zien, Vaar en Ontdek. De Vakantiebeurs trekt jaarlijks ruim 100.000 bezoekers.

Niet één maar twee vakdagen
Voordat de deuren openzwaaien voor het grote publiek, zijn er eerst de vakdagen van de Vakantiebeurs. Touroperators, reisagenten, luchtvaartbonzen en hotelbobo’s, maar ook reisredacteuren, -journalisten en -bloggers ontmoeten elkaar, netwerken er lustig op los, nemen prijzen in ontvangst, regelen de sponsoring voor hun volgende werkreizen en beklinken dat met een caipirinha. Zoals je kunt lezen in les 9 van de Masterclass Reisjournalistiek is netwerken een niet te onderschatten onderdeel van je vak. Als reisjournalist of reisblogger mag je de vakdagen van de Vakantiebeurs op dinsdag 12 en woensdag 13 januari dan ook niet missen.

Vakantiebeurs-7

Trends & tech in de reiswereld
Speciaal voor de vakbezoekers is er een bomvol programma. Zo organiseert de ANVR het congres Changes in tourism en presenteert onderzoeksbureau NBTC-NIPO de trends op de vakantiemarkt en de verwachtingen voor 2016. Ook Reiswerk en NHTV werpen een blik in de glazen bol, ditmaal door de ogen van jongeren, en volgens trendwatcher Tessa aan de Stegge van pr-bureau Cherry Picker gaat het er in 2016 niet meer om waar je heen gaat, maar om de zaken die reizen zo mooi maken: beleving, verwondering, verrassing, magie en emotie. Het volledige programma van de vakdagen vind je hier. Deze evenementen zijn vooral gericht op ondernemers en personeel in de reisbranche, maar er zijn ook programmaonderdelen speciaal voor reisjournalisten en reisbloggers.

Mediaworkshop Reizen
Op de eerste vakdag, dinsdag dus, is er de jaarlijkse Mediaworkshop Reizen, georganiseerd door de pr-bureaus Aviareps, BuroSix, TMC en Travelproof. Negentien toeristische bestemmingen zijn hier present, waaronder het Caribisch gebied en de Bahama’s, Indonesië, Jordanië, Letland, Malta, Oman, Zweden en Zimbabwe. Je moet er wel vroeg je bed voor uit: om uiterlijk halfnegen word je in Utrecht verwacht. Na een ontbijtje zijn er ‘speeddate-sessies’ waarin je met de vertegenwoordigers kan bijpraten en als het een beetje meezit meteen je volgende persreizen kan regelen. Er zijn twee van die sessies: van negen tot elf voor reisjournalisten, vervolgens zijn van elf tot twaalf de reisbloggers aan de beurt.

Grootste reisbloggersevenement van het jaar
De woensdagmiddag is volledig ingeruimd voor het grootste evenement van het jaar voor reisbloggers. Er is plek voor 440 reisbloggers, die bijgepraat worden door onder anderen pr-manager-met-een-uitgesproken-mening Jeroen van Wieringen, fotograaf Eelco Roos over Instagram als marketinginstrument, Monika Park van het Duits Verkeersbureau over samenwerken met reisbloggers, en tot slot vertelt reisblogger Mohsin Amdaouech over zijn populaire Facebook-pagina Mohsin op Wereldreis. Keynote speaker is de Australiër Shane Dallas, die voor zijn reisblog The Travel Camel inmiddels negentig landen bezocht. De middag wordt aan elkaar gepraat door de ondernemende reisblogger Isabel Mosk en afgesloten met een door Air Berlin gesponsorde borrel.

vakantiebeurs3

Geen Aad Struijs Persprijs
Voor veel reisjournalisten is de uitreiking van de Aad Struijs Persprijs het spannende hoogtepunt van de vakdagen van de Vakantiebeurs. De enige onafhankelijke vakprijs voor Nederlandstalige reisjournalistiek wordt sinds 2007 uitgereikt aan de maker van het beste reisverhaal van het voorgaande jaar. Maar er woedt een orkaan door medialand, die ook ingrijpende gevolgen heeft voor de reisjournalistiek. Het bestuur besloot daarom om zich te bezinnen op de toekomst en de prijs dit jaar niet uit te reiken. De initiator van de prijs, reisjournalistenvereniging Tourpress, stierf eind 2013 na 60 jaar een stille dood. Het is dan ook maar de vraag of de Aad Struijs Persprijs ooit nog terugkeert.

Netwerken & borrelen
Traditiegetrouw wordt de eerste vakdag afgesloten met de uitreiking van de Vakantiebeurs Awards en het Vakantiebeurs Feest. Dat is vooral een feestje van de reisbranche – reisjournalisten zoeken eerder hun toevlucht bij een van de vele borrels op de beursvloer. Je kunt ze in toenemende staat van dronkenschap aantreffen bij bijvoorbeeld de stands van Brazilië (caipriniha’s!), Mexico (margarita’s!) of België (Palm-biertjes!).

Praktische informatie: aanmelden voor de vakdagen

De vakdagen van de Vakantiebeurs zijn gratis toegankelijk voor iedereen die werkzaam is in de reisbranche en voor pers, maar alleen met een geldige accreditatie. Sta je in het adressenbestand van de Vakantiebeurs, dan heb je half december per e-mail een uitnodiging ontvangen met een accreditatielink.

Heb je warme contacten met deelnemende verkeersbureaus, pr-bureaus of reisorganisaties, dan kun je vaak ook langs die weg je accreditatie regelen, door je bijtijds aan te melden voor een van de vele ontbijtjes, lunches of borrels die zij organiseren. In dat geval ontvang je een code, waarmee je vervolgens hier een gratis toegangsbewijs voor de vakdagen kan aanvragen.

Geen uitnodiging ontvangen en ook geen connecties? Dan vind je op dezelfde pagina een link naar een formulier waarmee je een code kunt aanvragen. Lukt dat allemaal niet en wil je toch naar de vakdagen? Dat kan: bij de ingang koop je voor € 25 een toegangsbewijs.

Meer informatie over de vakdagen vind je op website van de Vakantiebeurs, via dit Twitter-account en in de online perskamer van de Koninklijke Jaarbeurs.

Let op! Voor de Mediaworkshop en het bloggersevenement moet je je daarnaast ook nog apart aanmelden. Het inschrijvingsformulier voor de Mediaworkshop vind je hier. Voor het bloggersevent vind je de voorwaarden en informatie hier en een (gratis) ticket aanvragen doe je hier. Wacht niet te lang: het aantal beschikbare tickets is beperkt.

2
 16 januari: Schrijf! 2016

Droom je van je eerste reisboek? Laat het niet bij dromen en spoed je naar ’t Spant in Bussum op 16 januari. Daar kijk je de kunst af bij Nederlands beste schrijfcoaches en schrijvers, onder wie wereldreiziger en bestsellerkoning Abdelkader Benali.

 

Het dagvullende programma van Schrijf! 2016 begint met een lezing van schrijver, dichter en schrijfcoach David Mulder over het vinden en vasthouden van inspiratie, en eindigt met een lezing van cabaretière, columnist en schrijver Nathalie Baartman over de emotie van het schrijven. Daartussenin zijn er drie parallelsessies met keuze uit verschillende opties. Zo verklapt schrijfcoach Nanda Huneman hoe je je ideeënstroom op gang brengt en doceert schrijfster Ans Slangen over bloggen en boeken. Of je kiest voor een van de schrijfcafés, waarin je de coaches en schrijvers het hemd van het lijf kan vragen. Maar de climax van het programma is toch een interview met Abdelkader Benali, die uitlegt hoe ook jij een bestseller kan schrijven. Goedkoop is het niet: een ticket kost 99 euro. Bekijk hier een impressie van afgelopen jaar.

3
 Tot 1 februari: VPRO Bagagedrager

Aan reisplannen zal het jou als reisjournalist of reisblogger niet ontbreken, dus doe hier je voordeel mee: de VPRO zoekt jonge reisschrijvers en geeft je 2500 euro om je reis te maken. Moet je wel eerst even winnen, maar daar helpt de Masterclass Reisjournalistiek je dan weer bij.

vpro-bagagedrager1

Sinds begin deze eeuw is de VPRO de beschermvrouwe van de Bob den Uyl Prijs voor het beste Nederlandstalige reisboek. Die prestigieuze prijs, samengesteld uit eeuwige roem, een slagroomtaart en 7.500 klinkende euro’s, werd uitgereikt aan grootheden als Cees Nooteboom, Carolijn Visser en Lieve Joris. Bij het tienjarig bestaan in 2012 werd daarnaast een aanmoedigingsprijs voor jong talent gelanceerd: de VPRO Bagagedrager. Ook dit jaar kunnen schrijvers en journalisten tot 33 jaar hun reisplan indienen. De winnaar krijgt 2.500 euro om de reis te maken en schrijft een longread die als ebook wordt uitgeven door uitgeverij Fosfor. Een korte versie verschijnt in de VPRO Gids. Inzenden kan tot 1 februari.

Word jij blij van deze informatie? En wil je nog veel meer weten over netwerken, het schrijven van goede reisverhalen of hoe je je reisblog naar een hoger niveau tilt? Dan is de Masterclass Reisjournalistiek iets voor jou. Voor 149 euro krijg je een enorm uitgebreide cursus van 20 lessen, schrijfoefeningen en een pittige praktijkopdracht. Ook handig: het is een online cursus, dus je kunt beginnen wanneer je wilt en studeren waar en wanneer het jou uitkomt. De Masterclass Reisjournalistiek is de ideale kickstart voor jouw carrière als reisjournalist of reisblogger. Begin vandaag nog!
Waar zien we jou in januari? Laat het weten in de reacties hieronder.

4 Reacties

Plaats een reactie