Nieuws

Welkom bij de School voor Reisjournalistiek
30 mei 2016

Pack your bags: we gaan naar Montenegro!

De talentenjacht naar Holland’s next travel blogger is volbracht: hier lees je wie er deze zomer een week lang met de School voor Reisjournalistiek op persreis gaat naar machtig mooi Montenegro.

“Een week naar Montenegro inclusief vluchten en verblijf, onder begeleiding van een ervaren reisjournalist, een gratis cursus reisjournalistiek én publicatie van je reisverhaal in een krant of tijdschrift – ben jij reisblogger en zie jij dit zitten?”

Zo luidde twee weken geleden een oproep op de website van de School voor Reisjournalistiek, op Facebook en op Twitter. Klonk het too good to be true? Vermoedelijk dachten velen van wel, want hoewel het bericht vaak geliked en gedeeld werd, bleef het aantal aanmeldingen redelijk bescheiden. Twintig ambitieuze reisbloggers zagen het wel zitten, zo’n werkreis naar het kleine maar fijne Balkanland.

Ervaring opdoen
Het veelzijdige Montenegro, met z’n witte stranden, azuurblauw zeewater, middeleeuwse dorpjes, uitgestrekte natuurgebieden en ruige bergen, is de eerste bestemming voor een persreis zoals die in de toekomst vaker zal gaan plaatsvinden. De drie beste cursisten van de Masterclass Reisjournalistiek krijgen de kans om praktijkervaring op te doen, een reisverhaal te schrijven én gepubliceerd te worden in een gerenommeerde krant of tijdschrift. En dat alles onder begeleiding van een professionele reisjournalist, met op de koop toe: een gratis online cursus reisjournalistiek t.w.v. 169 euro.

Voor deze eerste keer werd er besloten om ook een ‘buitenstaander’ die kans te bieden. Een getalenteerde reisblogger, die wél al talent, werklust en ambitie aan de dag legt, maar ook nog leergierig is en zich verder wil ontwikkelen. Ofwel: iemand die nog niet gearriveerd is, maar wel goed bezig is en de potentie heeft om hoge ogen te gooien in de volgende Reisblog Top 100. Iedereen met een reisblog kon zich aanmelden. De kandidaten werd gevraagd om drie ideeën in te leveren voor het reisverhaal dat ze in Montenegro zouden willen gaan maken. De reacties, blogs en ideeën werden vervolgens zorgvuldig beoordeeld op schrijfstijl, taalbeheersing, originaliteit en creativiteit.

Roos Haverman gaat mee naar Montenegro

Roos Haverman gaat mee naar Montenegro

Op basis van die criteria is de keuze gevallen op: Roos Haverman. Pak je koffer maar in, jij vliegt op vrijdag 24 juni per Boeing 737 van TUI naar Montenegro!

“Mooie kans!”
“Montenegro: de naam alleen al heeft een dromerige klank en roept een gevoel van avontuur op. Over de Balkanlanden lees je (nog) weinig inspirerende reisverhalen. Ik ben ervan overtuigd dat Montenegro een verborgen parel is – een ongerept stukje Europa dat veel te bieden heeft.” Het enthousiasme spatte van Roos’ reactie af en bovendien kwam ze op de proppen met een paar uitstekende, originele en creatieve invalshoeken voor haar reisverhaal.

Roos studeert International Media and Communication en hield tijdens een tussenjaar een Engelstalige blog bij: Amor Vitam (‘heb het leven lief’). Ook schrijft ze met enige regelmaat artikelen voor een van Nederlands grootste reisblogs: We Are Travellers. Roos timmert dus al flink aan de weg, maar ze verwacht dat de werkreis naar Montenegro erg nuttig zal zijn: “‘Reisblogger’ klinkt als een bijna onwerkelijke droombaan. Een kijkje nemen bij een professional, leren over het vak en ook nog eens een intrigerend land aandoen: ik kan me geen mooiere kans voorstellen.”

Sveti Stefan, Montenegro (foto: Arno Hoyer)

Sveti Stefan, Montenegro (foto: Arno Hoyer)

Geen vakantie
Ook Kitty van der Velde en Marco Wouters stappen op 24 juni in het vliegtuig. Zij hebben de Masterclass Reisjournalistiek inmiddels met een goed eindcijfer afgerond. Het getalenteerde trio wordt vooraf bij het plannen van de reis, ter plekke in Montenegro en na afloop bij het schrijven van hun verhalen begeleid door reisjournalist Sander Groen. Hij heeft 14 jaar ervaring, vloog 30 keer de wereld rond en publiceerde 300 reisreportages in bekende kranten en tijdschriften.

Kitty, Marco en Roos weten dat het geen vakantie wordt. Er zal tijdens die week in Montenegro flink moeten worden aangepoot, want elk moeten zij een meeslepende reisreportage produceren. Maar de noeste arbeid wordt beloond, want hun reisverhalen zullen worden gepubliceerd in reisblad Meridian Travel (oplage 20.000), maandblad Zin (75.000) en dagblad De Telegraaf (500.000 exemplaren).

De Baai van Kotor, Montenegro (foto: Arno Hoyer)

De Baai van Kotor, Montenegro (foto: Arno Hoyer)

Wil jij ook zo’n mooie kickstart voor je carrière als reisjournalist of reisblogger? Meld je dan aan voor de Masterclass Reisjournalistiek, de enige online cursus reisjournalistiek van Nederland: 20 lessen, slechts € 169. Begin wanneer je wilt en studeer waar en wanneer het jou uitkomt. Daarnaast maak je kans op lucratieve extracurriculaire activiteiten, zoals betaalde opdrachten en persreizen. Welkom aan boord!

2 Reacties

Plaats een reactie