Magazine

Welkom bij de School voor Reisjournalistiek
12 jan 2018

Reisblog Tip 18 voor 2018

Vierhonderdendertig onafhankelijke Nederlandstalige reisblogs, daarmee ging 2018 van start. Je zou bijna door de blogs het bos niet meer zien. Daarom scheppen we orde in het overweldigende aanbod. De grootste reisblogs als Droomplekken, Travelvalley en Reishonger ken je al, maar welke kleinere en nieuwere reisblogs zijn het waard om dit jaar op de voet te volgen? Hier is onze Reisblog Tip 18 voor 2018.

18
Hip on Trip

Het ‘Hip’ in de naam van deze reisblog staat voor Happiness In Progress. Dat is waar het om draait bij reizen – althans, volgens Rob en Corinne, twee avonturiers die er naar eigen zeggen aan verslaafd zijn. Elke winter gaan ze samen een paar maanden met de rugzak op pad om de wereld te ontdekken en dat vervolgens met ons te delen. Hun schrijfstijl is vlot en enthousiast, en pluspunten zijn de vele praktische tips, voor bijvoorbeeld een lange treinreis of over oplichtingstrucs in het buitenland, plus de uitvoerige bestemmingsinformatie, zoals bij dit artikel over Panama. Het doel van Hip On Trip is om mensen te stimuleren op reis te gaan en van de wereld te genieten – en daar slagen ze goed in, want van bijvoorbeeld dit verhaal over de Galapagos-eilanden krijg je meteen zin om in het vliegtuig stappen. (EvL)

17
The Best of Bologna

Merel schrijft met passie over de Noord-Italiaanse stad waar zij een jaar lang woonde. Ze maakte de reisgids ‘Wandelen in Bologna’, maar kwam nog zoveel mooie verhalen tegen die daar niet in pasten, dat ze haar eigen reisblog begon. Bologna is misschien niet de populairste Italiaanse stad voor een stedentrip, maar Merel toont feilloos waarom dat onterecht is en ontrafelt de geheimen, de geschiedenis en de smaken van de stad. Haar artikelen zijn origineel en levendig, doordat ze de stad kent als haar broekzak en graag contact maakt met de lokale bevolking. Een mooi voorbeeld is De prins van Torre Prendiparte – wie had gedacht dat achter deze middeleeuwse toren zo’n mooi verhaal schuilging en dat hij gewoon nog bewoond wordt? Alles waarvan je nog niet wist dat je het wilde weten lees je op The Best of Bologna. (EvL)

16
Far Travels

De naam staat voor Fardou Travels, maar slaat ook op de voorkeur van Fardou voor verre reizen. Sinds 2016 reist ze met haar Canadese vriend voor onbepaalde tijd de wereld rond. Op haar reisblog vind je, naast vlot geschreven reisverhalen, ook veel praktische informatie. Onder het kopje ‘Reistips’ vind je bijvoorbeeld tips voor het maken van betere reisfoto’s of inpaktips voor je backpack. Wie deze reisblog bezoekt, vraagt zich al snel af: hoe krijg je het – in hemelsnaam – financieel voor elkaar om jarenlang op reis te zijn? Het antwoord lees je hier. In de categorie ‘Slapen en budget’ lees je daar nog veel meer over en verklapt Fardou hoe zij samen met Stuart met een minimaal budget het maximale uit een bestemming haalt. Een prachtige reisblog voor iedereen die ervan droomt om ooit zelf ook eindeloos de wereld rond te reizen. (EvL)

15
Renske ontdekt de wereld

Renske neemt je mee op avontuur in haar VW Kever of Renault Estafette. Kortom in stijl, en altijd met foto- en videocamera in de aanslag om alles kundig vast te leggen en te kunnen delen. Renske wil je inspireren om eropuit te gaan, zonder je mobiel en met onthaasting. Ze laat zien dat de mooiste dingen gebeuren als we uit onze vertrouwde omgeving stappen en doet dat door te focussen op (te) gekke slaapplekken, vaak dichtbij huis, met name in Nederland en België. Waar slaapt Renske dan zoal? In een vogelnest, op een stoomschip, in een tent op een auto, in een boomhut, op een kampeervlot en soms ook gewoon in een hotel – maar dan wel een ongewoon hotel. Te gekke overnachtingsplekken binnen handbereik, enthousiast beschreven en voorzien van fraaie foto’s en fijne filmpjes. (LdG)


ZELF EEN REISBLOG BEGINNEN? ZO DOE JE DAT

Wie weet heb jij al een reisblog, misschien wil je er een starten. In dat laatste geval is er een hoop werk aan de winkel. Daarom vind je hier een praktisch vijfstappenplan met de basics, plus linkjes naar waar je meer informatie kunt vinden.
1. Plan van aanpak

Voordat je ook maar een stap online zet, moet je eerst offline nadenken over je plan van aanpak. Wat is je niche, wie is je doelgroep, wil je met je blog geld verdienen en zo ja, wat is dan je verdienmodel? Op Blogtrommel.com vind je deze handige kennisbank voor beginnende bloggers.

2. Voorbereidingen

Nu je de inhoudelijke aanpak helder hebt, kun je beginnen met de technische voorbereidingen. Om een blog op te tuigen, heb je nodig: hosting, een platform of CMS, vormgeving en een domeinnaam. Meer daarover kun je lezen in les 9 van de Masterclass Reisjournalistiek en hier vind je een uitvoeriger stappenplan.

3. Content is koning

Nu je blog bestaat, begint het echte werk: content creëren. Naarmate je meer (goede) content plaatst, zal je blog meer bezoekers trekken. Maar pas vanaf pakweg 5.000 unieke bezoekers per maand word je interessant voor adverteerders. Bereid je dus voor op een lange opstartfase.

4. Traffic generen

Het aantal bezoekers op je blog groeit niet vanzelf, daar komt meer bij kijken dan content alleen. Je website moet snel zijn en je SEO moet goed zijn om hoog in Google te komen, en daarnaast moet je ook promoten, onder meer via sociale media, andere bloggers en eventueel advertenties.

5. Geld verdienen

Loopt alles op rolletjes en stromen de nieuwe bezoekers op je blog binnen? Dan kun je gaan nadenken over het aangaan van samenwerkingen en over geld verdienen. Dat kan op heel veel verschillende manieren; meer daarover je in de lessen 19 en 20 van de Masterclass Reisjournalistiek.

14
Checkoutsam

Behalve de reisblog van Sam Van den Haute is dit ook een online reisgids die bol staat van de tips. Heel veel tips, want Sam bezochtin vier jaar tijd ruim vijftig landen. Hij spendeert elk jaar enkele maanden buitenshuis en bewijst dat reizen niet per se veel geld hoeft te kosten – al noemt hij zichzelf geen budget-backpacker, want er mag ook wel eens worden genoten van wat luxe. Of het nu in Valkenburg is of op de Lofoten, de bewondering en het enthousiasme van Sam is overal even groot. Stap uit je comfortzone, zo luidt Sams advies, en als je daarbij fouten maakt, is dat niet erg. In zijn reisblog bespreekt Sam dergelijke situaties, zodat anderen er ook wat van kunnen opsteken. Sam woonde zelf een tijdje in de VS en daarom is zijn Amerika-gids is een goede plek om te starten met lezen. (CJ)

13
Travelosophy

De liefde voor schrijven komt van Lieke, het oog voor mooi beeld van Bart, en tezamen noemt dit team achter Travelosophy zichzelf ‘flashpackers’. De werkplekken worden regelmatig verlaten voor het maken van een verre reis, liefst naar een voor hen nog onbekende bestemming. Het resultaat is een reisblog met verhalen over Azië, het Midden-Oosten en Zuid-Amerika, maar ook Europa – goede kans dat er iets van je gading tussen zit. Inspireren en informeren, dat is wat deze reisbloggers willen – vandaar dus praktische artikelen als ‘Een visum voor China aanvragen, hoe doe je dat?’, maar ook een reisverhaal als ‘Tallinn: historisch hart met een hippe rand’. Travelosophy voert je mee naar prachtige bestemmingen en deelt nuttige informatie. (LdG)

12
 WorldWideWendy

De Vlaamse Wendy noemt zichzelf een bourgondiër én een levensgenieter. Na twintig jaar rondreizen vond ze het tijd om haar avonturen online te zwieren et voilà… WorldWideWendy was geboren. Lekker eten is een van de topprioriteiten tijdens haar reizen; verslagen van markten in Londen en Antwerpen of een wijnproeverij in Bordeaux zijn dan ook blikvangers op haar reisblog. De wereldkaart op de voorpagina brengt je direct naar de streek die je verder wilt verkennen. En daar lees je zowel tips over de bekende toeristische hoogtepunten als minder bekende plekjes. De site is ingedeeld in handige thema’s, van cruises tot Unesco-werelderfgoed. En steevast doorspekt met vele foto’s van al dat lekkere eten… (CJ)


HET TOPJE VAN DE REISBLOGIJSBERG

Begin 2016 verscheen op deze plek het eerste onafhankelijke overzicht van Nederlandstalige reisblogs: de Reisblog Top 100. Daarvoor werden 284 reisblogs geïnventariseerd, waarvan de 100 populairste werden gerangschikt op bereik. Die hitlijst werd 13.000 keer bekeken en was na twee jaar toe aan een update. Een vierkoppig team ging er eind 2017 mee aan de slag en het aantal reisblogs bleek explosief te zijn gegroeid: tot maar liefst 430.

Deze 430 reisblogs ontvingen allen een verzoek om mee te werken, maar anders dan de vorige keer bleef de respons ditmaal steken bij 30 procent – te weinig om een representatieve nieuwe lijst te kunnen samenstellen. Daardoor komt er geen tweede editie van de Reisblog Top 100. Wel worden de actuele gegevens benut voor de Masterclass Reisjournalistiek, om zo de cursisten inzicht te bieden in het verschuivende medialandschap.

11
Wacca

Twee prettig gestoorde soulmates met een voorliefde voor de onbekende kant van Europese bestemmingen, dat is het team achter Wacca. Met een stadsauto zonder airco toeren ze vierduizend kilometer door de Balkan op zoek naar eenzaamheid en verrassing – bij voorkeur over onverharde paden naar kleine baaien die niet op de kaart staan. Met hun tocht door Europa bewijzen ze dat je niet per se naar Azië hoeft te vliegen om prachtige landschappen te ontdekken. Laurent en Liesbeth hanteren een vlotte schrijfstijl, met hier en daar wat spreektaal: “Normandië gij hebt mij verrast…” Het typeert het persoonlijke karakter van hun blog, waarin de eigen ervaringen centraal staan. De artikelen zijn wel wat kort (de leestijd is gemiddeld 2 à 3 minuten), maar de fotografie krijgt dan weer ruim baan, en terecht. (CJ)

10
Guided by Curiosity

De reisblog van Eva en Ivo valt op door de strakke vormgeving, maar vooral door de fraaie fotografie: van een reis door de Nationale Parken van de Verenigde Staten komt het ene na het andere perfecte plaatje voorbij. Dit is dan ook de reisblog van een fotografenkoppel. Naast verre bestemmingen als Peru en Cambodja blijken ook steden als Haarlem, Groningen, Berlijn en Gent minstens zo fotogeniek. Onder het kopje ‘Routes’ krijg je kant-en-klare rondreizen voorgeschoteld, zodat je die zelf niet meer hoeft uit te stippelen. En onder ‘Bijzonder slapen’ worden tips gegeven voor, inderdaad, bijzondere accommodaties, van een strandresort op Koh Chang tot een hip stadshotel in Nijmegen. Maar reizen is geen sprookje en ook de keerzijde komt aan bod: wat doe je als je ziek wordt en wat zijn de nadelen van een drone? Ook dat kom je te weten op Guided by Curiosity. (JvB)

9
Orpheus kijkt om

Historica en schrijfster Willemijn van Dijk verloor tijdens haar studie haar hart aan Italië. Op Orpheus kijkt om vind je praktische tips voor bezienswaardigheden en hotels, maar ook wie meer wil weten over Rome, de Romeinse geschiedenis, cultuur, kunst, literatuur en filosofie, is hier aan het juiste adres. Van Willemijn zijn verschillende boeken verschenen en dat is te merken aan de literaire schrijfstijl van haar blogartikelen: ‘Van regendruppels doordrenkte aarde, loodzware bomen met wortels die zich hardnekkig een weg banen in de grond: het is niet zo vreemd dat een van de muren van de ondergrondse Domus Aurea, het vermeende paleis van keizer Nero, het een aantal jaren geleden begaf.’ Maar net zo makkelijk geeft ze je vijf tips om je met de kids te vermaken in de Eeuwige Stad. (JvB)

8
Take me to Sweden

Heidi Vandenbussche is een fervent liefhebber van het land van Ikea, Abba en Pippi Langkous. Haar overzicht van typisch Zweedse culinaire feestdagen inspireert direct tot een reisje noordwaarts. Zo is het op 6 oktober Gräddtårtansdag oftewel slagroomtaartdag. Samen met de recepten van Zweedse gerechten als chokladbollar (chocoladeballetjes) en semlar (roomsoezen), loopt het water je in de mond. Het is overigens niet alleen eten wat de klok slaat op deze reisblog. Zo vind je reisverhalen over alle regio’s van het land, en specials met alles wat je moet weten voor je stedentrip naar Stockholm of Malmö. In de vorm van een digitale reisgids scroll je vanuit je leunstoel de stad door. Budgethotel? Geen probleem. Chic uit eten? Keuze uit verschillende adresjes. Met Heidi als digitale gids heb je gegarandeerd een topvakantie in Zweden. (JvB)


HET TEAM

Deze Reisblog Tip 18 werd samengesteld door een klein maar fijn team van vier enthousiaste en ambitieuze reisbloggers annex cursisten van de School voor Reisjournalistiek. Hieronder stellen we Christophe, Esmar, Judith en Lisette en hun eigen reisblogs graag aan je voor.

Judith van Bilsen laat zien dat je voor mooie streken en leuke steden niet altijd ver weg hoeft. Deze Limburgse schrijft veel over haar eigen provincie en werkt aan een digitale reisgids over Roermond. Op haar reisblog vind je een special over het Pieterpad, de langeafstandswandeling van Pieterburen (Groningen) naar de Pietersberg (Maastricht), reisverhalen over internationale bestemmingen plus autoroutes die Judith hoogstpersoonlijk test met haar oldtimer. J Loves To Travel

Christophe Jacobs reist samen met zijn Heidi al tien jaar de wereld rond. Kamperen en rugzakken hebben ze achter zich gelaten; ze genieten tegenwoordig graag van iets meer luxe en romantiek op reis. Op zijn reisblog geeft Christophe praktische tips voor charmante en originele reiservaringen. Een roadtrip met z’n tweeën door de Verenigde Staten of een wellnessweekendje in eigen land: Christophe weet van elke trip een beetje honeymoon te maken. Travelchecker.be

Lisette de Graaf houdt van ronddolen, bijzondere ontmoetingen, markten, straatkunst en lokale keukens, maar ook van schrijven, fotograferen en inspireren. Op haar reisblog vind je afwisselende artikelen over Rotterdam en Amsterdam, maar ook over straatartiesten in Sydney en een strandmarkt in Darwin. Na veel leren en experimenteren wordt de reisblog in 2018 ingrijpend vernieuwd. My Travel Fuel

Esmar van Langen leerde Eleni, Femke en Marjolein kennen via de School voor Reisjournalistiek en sindsdien bloggen zij gezamenlijk over hardlopen op de mooiste plekjes op aarde. Ren mee over de markt in Marrakech of lees over een trailrun op een tropisch eiland in Australië: in de artikelen gaat het om de beleving van de omgeving en hoe het viertal dit al hardlopend ervaart. Beleef het mee op Girls Run The World

7
Live Like Tom

Vind je niche – dat is een belangrijke les voor beginnende reisbloggers. Liefst eentje die een beetje origineel is, die goed bij jou past en waar je toch een substantiële doelgroep mee bereikt. Tom, die eigenlijk Serge heet, begreep dat goed toen hij startte met Live Like Tom, een ‘best wel gay reisblog’. Zijn doelgroep is afgebakend en overzichtelijk – homomannen – en daar zijn de reisverhalen op afgestemd. Zo blijkt behalve Barcelona ook Benidorm hartstikke gay, en ook andere minder voor de hand liggende bestemmingen, zoals Ljubljana, Porto en Dublin, worden door een roze bril bekeken. Best bijzonder: this gay pays his own way. Tom ging ooit wel samenwerkingen met verkeersbureaus en bedrijven aan, maar kiest er nu voor om zijn reizen zelf te betalen en zijn eigen agenda te bepalen. Daardoor is deze reisblog informatief, onderhoudend én betrouwbaar. (SG)

6
Reisdier

Wist je dat de oogbol van een spookdiertje precies zo groot is als zijn brein? Wel als je Reisdier volgt, de reisblog voor natuurliefhebbers. En dan weet je ook dat het spookdiertje leeft op het tropische eiland Bohol in de Filipijnen, waar je hem kan voeren met een sprinkhaan op een stokje. Het kost wat moeite om dat verhaal te vinden, want de voorpagina is onoverzichtelijk en een menu ontbreekt – ben je op zoek naar een specifieke bestemming of geliefde diersoort, dan zit er niets anders op dan scrollen. Elk nadeel heeft zijn voordeel: laat je verrassen door de uitstekende artikelen, over zeldzame zeekoeien in Florida, wilde katten in het Duitse Thüringen of de sprookjeskikker van Costa Rica. Onder aanvoering van reisjournalist Jan Hazevoet wordt Reisdier gemaakt door een team van zes reisbloggers en -fotografen met een gezamenlijke passie: liefde voor reizen en respect voor dieren en natuur. (SG)

5
Travel Nomad

New kid on the block: Travel Nomad bestaat sinds november 2017 en is dus spiksplinternieuw. Online dan, want de notitieboekjes en geheugenkaartjes werden al eerder gevuld. Nikitas is, zo zegt hij zelf, verliefd op Oost-Europa en de Balkan en gaat vreemd met Afrika. Dit zijn dan ook de bestemmingen die de blog vullen, in de vorm van inspirerende reisverhalen en praktische tips. Voor een blog dat nog maar net in de lucht is, staan er al flink wat artikelen op. Travel Nomad is ontstaan om het hiaat te vullen waar hij op stuitte bij zijn zoektocht naar informatie ter voorbereiding op zijn eigen reis naar de Balkan. Dat gat wordt nu gevuld met verhalen over bijvoorbeeld de voeten van Stalin in Boedapest of het snikhete Iraanse eiland Qeshm in de Perzische Golf. Het smaakt naar meer en we kijken dan ook uit naar de volgende avonturen uit Nikitas’ notitieboekjes. (LdG)


12 TIPS VOOR EEN BETERE REISBLOG

Misschien zakte de moed je in de schoenen bij de 10 grootste reisblogs, of bij het nieuws dat er al 430 Nederlandstalige reisblogs bestaan. Hoe kun jij je tussen al die reisblogs in hemelsnaam nog onderscheiden? Let op, want er is goed nieuws: er zijn dan wel heel veel reisblogs, maar helemaal niet zoveel heel goede reisblogs. Hier volgt een dozijn slimme tips om jouw blog tot de beste te laten behoren.
1. Pakkend

Mensen nemen een krant of tijdschrift ter hand met de intentie om daar eens lekker de tijd voor te nemen. Op internet is dat anders; de bezoekers van je reisblog zijn veelal toevallige passanten die even vluchtig de inhoud scannen. Pakkende koppen en intro’s voorkomen dat ze snel wegklikken.

2. Compact

Tegelijkertijd gebruiken mensen internet steeds vaker in plaats van een krant of tijdschrift. Ooit waren artikelen online daarom ultrakort, nu wordt het steeds gewoner om ook langere artikelen op je beeldscherm te lezen. Je verhalen hoeven dus niet per se kort te zijn, maar wel compact.

3. Concept

Wil jij je met jouw reisblog onderscheiden van de honderden andere reisblogs, dan heb je een helder concept nodig. Geen wollig geblaat, maar juist een kraakheldere profilering: wie ben je, wat doe je, waar gaat het over en hoe voegt dat iets toe aan wat er al bestaat?

4. Doelgroep

Dit is niet anders dan bij printpublicaties: je schrijft niet voor jezelf, maar voor je lezers. Als je weet wie je doelgroep is, dan hou je daar rekening mee in onderwerpkeuze, toon, stijl en vormgeving. Denk na over je doelgroep en of die elementen daarbij aansluiten.

5. Merk

Je blog is je medium en daarmee ook je merk. Geef je die een flitsende titel of blog je gewoon onder je eigen naam? Dat maakt niet eens zoveel uit, zolang je maar bouwt aan je merk. Als je een duidelijk ‘product’ verkoopt en je biedt kwaliteit, dan komen je bezoekers nog eens bij je terug.

6. Vorm

Op een fris vormgegeven reisblog met een overzichtelijke structuur waar je soepel doorheen klikt en scrollt, blijven bezoekers langer plakken dan op een rommelige en verwarrende reisblog. Een goede website is net zo gebruiksvriendelijk als een krant of tijdschrift, anders ontstaat er al snel irritatie.

7. Taal

Irritatie ontstaat ook door krakkemikkig taalgebruik. Staan je artikelen vol spelfouten en kromme zinnen, dan gaat dat ten koste van de leesbaarheid. Een informele toon is prima, maar word niet te amicaal of populair. Wijdlopigheid is funest; schrijf in korte, strakke en begrijpelijke zinnen.

8. Lijstjes

Dat ‘kort, strak en begrijpelijk’ geldt behalve voor zinnen ook voor de structuur van je verhalen. Voor de Masterclass Reisjournalistiek is bijvoorbeeld in plaats van lange, beschouwende artikelen gekozen voor ‘hapklare brokken’: korte tekstjes, overzichtelijke lijstjes en informatieve kadertjes.

9. Kritisch

Als reisblogger ben je je eigen uitgever; er zijn geen redacteuren die je teksten corrigeren, feedback geven of je aan je deadline houden. Die rol moet je zelf vervullen. Wees dus kritisch op jezelf: plaats je een artikel omdat je nou eenmaal iets moet plaatsen of willen mensen het echt lezen?

10. Kwaliteit

Is je blog bestemd om je vrienden op de hoogte te houden van je avonturen of hoop je een breder publiek te bereiken? In dat laatste geval gedraag je je daar ook naar. Weg met het gezellige theekransje en de en-toen-en-toen-verhalen; maak werk van je schrijfkunst en bied kwaliteit.

11. Regelmaat

Wil je dat bezoekers regelmatig terugkeren, dan zul je ze telkens iets nieuws moeten bieden. Zorg voor regelmatige updates, liefst dagelijks, of in ieder geval op gezette tijden. Communiceer dat ook, bijvoorbeeld: ‘driemaal per week een update op dinsdag, donderdag en zaterdag’.

12. Sociaal

Om bezoekers aan je te binden en regelmatig naar je blog te laten terugkeren, benut je je nieuwsbrief en sociale media. Let wel: dat zijn andersoortige media die ook een andere aanpak vergen – zomaar wat linkjes plaatsen werkt niet. Denk dus na over je socialemediastrategie.

4
We are the Earth

Kranten, tijdschriften en blogs staan er bol van: reizen verrijkt, maar heeft ook schadelijke bijwerkingen. Duurzaam toerisme heeft de toekomst en het kan geen toeval zijn dat juist dat een van de pijlers is onder de blog van Yalou. Deze antropologiestudente wisselt haar reisverhalen af met artikelen over duurzaamheid en antropologie, oftewel ‘menskunde’. Het resultaat is een verrassende variatie aan onderwerpen, van ‘groene’ condooms tot de muur tussen Israël en Palestina – al neemt ze je net zo makkelijk al liftend mee door Marokko of naar een verlaten Sovjetfabriek in Georgië. De artikelen zijn voorzien van veelal fleurige foto’s, die je ook visueel meevoeren naar die bestemmingen. Yalou heeft een passie voor reizen en moedigt je en passant aan om te leren over ‘de ander’. Want vaak zijn het juist de mensen die je op reis tegenkomen die ervoor zorgen dat reizen verrijkt. (LdG)

3
Reisreport

Journalist Marlou en ‘videoman’ Godfried zijn ervaren wereldreizigers met een voorliefde voor onderbelichte bestemmingen, zoals verlaten KGB-gevangenissen in de Baltische Staten of krijsende gletsjers in Pakistan. Maar ze voelen zich ook op hun gemak in de glooiende heuvels van de Eifel of in stokoude stadjes op Sicilië. Steevast komen ze terug met informatieve artikelen, slimme tips en inspirerende video’s. En dan produceert het duizendpotige duo óók nog reisgids-apps (voor iPhone en Android) met highlights, video’s, een community en de mogelijkheid om voor vertrek of ter plaatse je gids, hotel of chauffeur te boeken. Een app voor Iran is al gelanceerd, de volgende bestemmingen worden Jordanië, Kroatië en Montenegro. Reisreport is een professionele en eigentijdse reisblog volgens het boekje, met gevarieerde en kwalitatief hoogwaardige content, plus een slim en verstandig verdienmodel dat niets afdoet aan de onafhankelijkheid en betrouwbaarheid. (EvL)

2
June

Reizen en eten gaan goed samen en dat is dan ook de succesformule van June, A Travel & Food Magazine – dat anders dan de ondertitel doet vermoeden in het Nederlands te lezen is. Naast hoofdredacteur en journalist Toni De Coninck telt het team nog zeven fijnproevers uit diverse disciplines, variërend van een biersommelier tot een tekenaar. Die diversiteit merk je in de variatie van lijstjes, interviews en reisreportages, altijd met ‘genieten’ als gemene deler. Het online magazine is opgebouwd uit verschillende katernen: onder het kopje ‘blog’ schuilen kortere artikelen met tips en signaleringen, klik op ‘cityguides’ en je krijgt de hotspots in voornamelijk Europese steden voorgeschoteld, en onder ‘stories’ zijn de verhalen wat langer en de bestemmingen wat verder weg. Maar je kan bij June ook terecht voor een workshop creatief schrijven of een culinaire reis. (CJ)

1
 Ambassadør.land

Ze hebben geprobeerd om het geheim te houden, maar inmiddels is duidelijk wie er schuilgaan achter de pseudoniemen ‘De Generaal’ en ‘De Consul’: Bas van Oort uit Amsterdam en Sebastiaan Bedaux uit Antwerpen. De reisjournalisten werken voor prestigieuze papieren media als De Morgen, De Telegraaf, National Geographic Traveler en Knack Weekend, maar komen op hun frequente reizen nog zoveel meer moois tegen dat ze daarmee met ogenschijnlijk gemak een boeiende reisblog kunnen vullen. Met fantastische reisverhalen over onalledaagse bestemmingen, zoals De Schim van Kim in Noord-Korea of Stad voor Stoere Zeebonken over Hamburg, aangevuld met een maandelijkse expositie van wildlife-fotograaf Erik Joosten. Met hun reisverhalen nemen Bas en Sebastiaan jou, de lezer, even mee op reis – en dat is precies wat goede reisverhalen moeten doen. Boek dus snel je gratis ticket naar het wondere Ambassadør.land. (SG)

Wat is jouw favoriete reisblog? Laat het weten via de reacties hieronder!

MASTERCLASS REISJOURNALISTIEK: NÚ 10% KORTING

Wil jij meer weten over hoe je een reisblog opzet en inricht, hoe je geld kan verdienen door de wereld rond te reizen of hoe je je content naar een hoger plan tilt door betere reisverhalen te schrijven?

Volg dan de Masterclass Reisjournalistiek. In twintig lessen leer je alles wat er te weten valt over de wereld van de reisjournalistiek. Alle geheimen van het vak worden verklapt: van valkuilen en journalistieke ethiek tot schrijftechnieken en tarieven. De Masterclass Reisjournalistiek is een online cursus; je volgt hem waar en wanneer het jou uitkomt. Je kiest zelf hoeveel tijd je nodig hebt en welke begeleiding je wilt krijgen van je docent – een professionele reisjournalist met vijftien jaar ervaring, die werkt voor de grootste en beste kranten en tijdschriften van Nederland en België. Wil je weten wat de cursisten ervan vinden, klik dan hier. Alle informatie over de cursus vind je op de voorpagina. Alvast welkom aan boord!

Nú 10 procent korting met kortingscode REISBLOGTIP18

Voer de code in bij het afrekenen en de korting wordt direct verrekend. Geldig voor alle varianten van de cursus: Economy Class (van € 99 voor € 89), Business Class (van € 199 voor € 179) en First Class (van € 499 voor € 449). Deze actie is geldig tot en met 31 januari 2018.

30 Reacties

 1. Prima informatie ! Maak eens kennis met een niet alledasgse reisblog : laurent’s reisblog. Verslag van een memorabele reis door Cambidja en Thailand. Je beleeft uitzonderlijke gebeurtenissen van op de eerste rij !zie op facebook.

 2. Mooie lijst, fijn om weer nieuwe blogs te ontdekken! Dank je wel om ons ook in deze lijst op te nemen, is een hele eer en geeft ons extra motivatie om er ook in 2018 weer volop voor te gaan :D.

  1. Ik weet niet waar jij je aanname op baseert, maar dit artikel is niet gesponsord. Ik heb er inderdaad voor gekozen om naar een specifieke website te verwijzen, maar dat is puur omdat ik daar zelf goede ervaringen mee had. Als het gesponsord zou zijn, dan zouden we dat er bij vermeld hebben.

 3. Wat een mooi lijstje weer! Leuk dat je op deze manier weer nieuwe bloggers in de spotlight zet. Jammer dat de top 100 niet gelukt is, maar wel begrijpelijk dat je deze keuze hebt gemaakt.

 4. Jammer dat het dit jaar niet gelukt is om genoeg informatie te vergaren. Hoe dan ook bedankt voor het proberen en tevens voor de nette post hierboven!

  Succes allemaal, hopelijk volgend jaar wel een nieuwe top 100!

 5. Jammer dat jullie de mensen die netjes alle gegevens hebben aangeleverd er niet even over informeren, ik moest hier nu per ongeluk achterkomen.. Een mailtje met dat er geen nieuwe top 100 komt is toch zo gestuurd?

 6. Bij toeval zie ik nu dat er dus geen nieuwe top 100 wordt opgesteld. Ik heb mijn info netjes aangeleverd zoals gevraagd. Ik vroeg me al af wat er mee gedaan is. Misschien wel zo netjes om iedereen die wel heeft meewerkt, even op de hoogte te brengen.

 7. Hoi Sander,
  Volgens mij heb je de nieuwe cijfers eerst wel vermeld en nu weg gehaald? Klopt dat? Je gebruikt ze alleen voor je eigen masterclass? Jammer. Zo zou de deelname aan je onderzoek makkelijk nog verder kunnen dalen…
  Arjan Mulder, Reishonger

  1. Hoi Arjan, dank voor je reactie. Een team van vier reisbloggers en cursisten heeft eind 2017 gewerkt aan een update van de Reisblog Top 100. Zij hebben 430 Nederlandstalige reisblogs geïnventariseerd en gevraagd om mee te werken. Anders dan de vorige keer bleef de respons ditmaal steken bij 30 procent – te weinig om een representatieve nieuwe lijst te kunnen samenstellen – er zou dan simpelweg een vertekend beeld ontstaan. Daarom komt er dus geen tweede editie van de Reisblog Top 100. Niettemin hoop ik dat je plezier beleeft aan deze Reisblog Tip 18 voor 2018 – wie weet zitten er zelfs een paar reisblogs bij die je nog niet kende? :)

 8. Er zijn een heleboel blogs die ik regelmatig lees en waarvan een aantal het ook zeker verdient getipt te worden, maar goed, daar ga ik niet over.
  Jammer dat je de top 100 niet verder hebt gemaakt, terwijl ik wel keurig de juiste gegevens en screenshots heb aangeleverd. In de top 100 van 2 jaar geleden sta ik met 3.000 unieke bezoekers, maar afgelopen zomer bereikte ik de 33.000 uniek al en deze zomer verwacht ik nog veel meer. Dat is nogal een verschil. Ik ben er trots op dat ik dit in 2,5 jaar tijd in mijn eentje bereikt heb! De topblogs zijn al veel langer bezig en hebben allemaal vele bloggers in dienst.
  Hoe dan ook, ik blijf ook groeien. Niet met korte blogs (ook al neem ik me dat vaak voor), maar juist met waardevolle content. Ik blijf daar hoe dan ook mee door gaan.
  Voor alle andere bloggers die er serieus mee bezig zijn en er veel tijd in steken (en of je nou groot of klein bent), veel succes!

  1. Hoi Denise, dank voor je reactie. Er passen natuurlijk maar 18 blogs in een tip-18. Er zijn zeker meer goede, leuke, originele en interessante blogs – dit is maar een kleine greep uit het overweldigende aanbod van (tenminste) 430 Nederlandstalige reisblogs. Jammer inderdaad dat er geen tweede editie van de Reisblog Top 100 komt, maar met 30% was de respons simpelweg te klein om op een verantwoorde manier een representatieve nieuwe lijst samen te kunnen stellen. Wat een fantastische groei heb je bereikt, van harte proficiat! En je bent en blijft natuurlijk van harte uitgenodigd om je eigen favoriete reisblog(s) te delen. Ook jij veel succes en ga zo door! :)

   1. Tessa

    Hoi Denise, we hebben via Twitter en Insta al eens contact gehad, maar tof om hier te lezen hoe hard je bent gegroeid. Echt heel knap! Van harte :)

 9. Rob

  Hoezo staat reisreport op drie en niet op 1? Zij zijn echt veruit het meest belovend voor aankomend jaar. Check die video’s…

  1. Hoi Rob, dank voor je reactie. Er kan natuurlijk maar één reisblog op de eerste plek belanden. Maar dit is slechts een kleine greep uit het overweldigende aanbod van 430 Nederlandstalige reisblogs. Reisreport is een uitmuntende blog, maar dat geldt voor alle 18 blogs in deze tiplijst – ze verdienen het allemaal om in 2018 in de gaten te houden. :)

Plaats een reactie