Ga jij mee naar Montenegro?

Maak nu kans op een verzorgde persreis van 24 juni t/m 1 juli plus een publicatie in krant of tijdschrift
17 mei 2016

Reisblogger: ga jij mee naar Montenegro?

/
Geplaatst door
/
Reacties25
Een week naar Montenegro inclusief vluchten en verblijf, onder begeleiding van een ervaren reisjournalist, een gratis cursus reisjournalistiek én publicatie van je reisverhaal in een krant of tijdschrift – ben jij reisblogger en zie jij dit zitten? Lees dan snel verder!
De deadline is verstreken, je kunt je niet meer aanmelden.

Witte stranden, azuurblauw zeewater, middeleeuwse dorpjes, uitgestrekte natuurgebieden en ruige bergen: voor reisjournalisten en reisbloggers is dit kleine maar veelzijdige Balkanlandje aan de Adriatische Zee een droombestemming. De mooiste reisverhalen liggen voor het oprapen langs het strand van Budva of Bar, en veel fotogenieker dan de oude hoofdstad Cetinje of de Baai van Kotor wordt het niet snel. Ga jij deze zomer met de School voor Reisjournalistiek op reis naar Montenegro?

De Baai van Kotor, Montenegro (foto: Arno Hoyer)

De Baai van Kotor, Montenegro (foto: Arno Hoyer)

Van 24 juni tot en met 1 juli reist de School voor Reisjournalistiek af naar Montenegro. Twee cursisten die onlangs de Masterclass Reisjournalistiek hebben afgerond, gaan het geleerde in de praktijk brengen, onder begeleiding van de ervaren reisjournalist Sander Groen. Een week lang reizen zij het land door om elk hun eigen reisverhaal te maken, dat vervolgens gepubliceerd wordt in een landelijk dagblad, maandblad of reisblad. Om welke bladen het precies gaat blijft nog even geheim, maar het zijn bekende titels!

En nu komt het: op deze reis is één plek gereserveerd voor een getalenteerde reisblogger. Heb jij al een (reis)blog en heb je zin om bij te leren, ervaring op te doen, een mooie reis naar Montenegro te maken én gepubliceerd te worden in een krant of tijdschrift? Dan is dit je kans. Maar die krijg je niet zomaar, daar moet je wel wat voor doen.

Sveti Stefan, Montenegro (foto: Arno Hoyer)

Sveti Stefan, Montenegro (foto: Arno Hoyer)

Wat bieden wij jou?
 • Een persreis van een week naar Montenegro: vluchten, hotelovernachtingen en huurauto inbegrepen, excursies en maaltijden deels ook. Het reisprogramma staat voor de helft vast (Kotor, Budva, Meer van Shkodër) en is verder in onderling overleg in te vullen.
 • Een gratis online cursus reisjournalistiek van de School voor Reisjournalistiek t.w.v. € 169.
 • Begeleiding van een ervaren reisjournalist tijdens de reis en bij het maken van jouw reisverhaal over Montenegro, dat gepubliceerd wordt in een bekende krant of tijdschrift.
 • Let op: dit is géén vakantie. Met z’n vieren gaan we vier reisverhalen maken, dus het wordt flink aanpoten, daar in machtig mooi Montenegro.
Wat moet je doen?
 • Omschrijf hieronder in de reacties in waarom jij met de School voor Reisjournalistiek op reis wilt naar Montenegro en wat voor reisverhaal jij daar zou willen maken. Vergeet niet om een linkje naar je (reis)blog en een geldig e-mailadres in te vullen.
 • Je dient van 24 juni t/m 1 juli beschikbaar te zijn en in bezit te zijn van een geldig paspoort.
 • Let op: reageer vóór 24 mei 2016! Snel daarna wordt bekendgemaakt welke getalenteerde reisblogger meegaat naar Montenegro.
De Baai van Kotor bij avond (foto: Louis Englishhmann)

De Baai van Kotor bij avond (foto: Louis Englishhmann)

Kom maar op: waarom moet jij mee naar Montenegro? Laat het weten in de reacties hieronder en hopelijk stap jij dan op 24 juni in het vliegtuig!
De deadline is verstreken, je kunt je niet meer aanmelden.

25 Reacties

 1. “Toen we gisteravond na 3 uur wachten eindelijk door de douane waren, was het al pikdonker. Ik dacht gezien te hebben dat we tussen de palmbomen sliepen, maar nu ik wakker word middenin de woestijn zie ik dat ik er behoorlijk naast zat. De berg in de verte blijkt een stapel stenen naast m’n matje te zijn en een boom is wel het laatste dat ik hier ga vinden. Welkom in de Sahara!”

  Dit was mijn eerste echte reiservaring, één waar ik negen jaar later nog steeds met lichte heimwee aan terug denk. Wat misschien wel het meest bijzondere was, was het onverwachte. Want de Sahara, in een ver hoekje in Algerije; wat is daar nou?! Maar het bleek een ontzettend divers gebied, met zand in alle kleuren, klei, rotsen en duinen die we konden laten zingen. Negen dagen lang zonder tent, wc of water om je te wassen. Negen dagen om verliefd te worden op het zand.

  Sindsdien reis en blog (www.zuidamerika192.nl) ik tussen het werken door. Als communicatieprofessional ben ik inmiddels iets beperkter in mijn tijd, maar gelukkig heb ik afgelopen jaar de kans gehad om ruim een half jaar door Zuid Amerika te reizen. En nu ik steeds een beetje meer van de wereld zie, zie ik ook wat een invloed de mens heeft op de natuur en cultuur. Daarom is het voor mij ontzettend belangrijk om bewust op reis te gaan en rekening te houden met de plek waar je bent. Duurzaamheid is niet alleen hip, het is ook hard nodig! Een aspect dat ik tijdens mijn reizen niet snel over het hoofd zal zien. Mijn uitdaging voor de reis naar een onverwacht land als Montenegro zal zijn om het land zo mooi mogelijk te beschrijven en vast te leggen. Zodat iedereen snapt waarom we er zo zuinig op moeten zijn.

 2. Beste Sander,

  Het lijkt mij erg bijzonder om deel te mogen uit maken van deze persreis. Ik maak deel uit van het team Liefde Voor Reizen. Wij zijn in 2014 gestart met 4 enthousiaste reizende reporters. Liefde Voor Reizen bundelt de mooiste verhalen, leukste tips en laat je wegdromen bij de mooiste plekken op aarde. Oost Europa staat al een tijd op mijn verlanglijst om te bezoeken, en is van mij een unieke kans om het te ontdekken en om nog ervaring op te doen als reisjournalist.

  Als avonturier lijkt het mij een uitdaging om dit ruige land op de Balkan te bezoeken. En nog wel een grotere uitdaging om de diverse tips van de school voor reisjournalistiek op te steken. Met mijn grote liefde voor reizen gaat Montenegro ook vast een plekje in mijn hart krijgen. Ik zou graag deze trip delen met alle volgers in reisland, dit met vlogs en blogs, zodat we elke reisliefhebber bereiken van elke leeftijd! Hopelijk kan ik deze blog dan verrijken met de kennis die ik heb opgedaan bij de cursus van reisjournalistiek.

  Ik zie een grote uitdaging met daarbij een enorm mooi avontuur!

  Alvast een Balkische groet,

  Bert

 3. Montenegro staat hoog op mijn lijstje. Zo hoog dat ik er automatisch reclameboodschappen over krijg wanneer ik het internet besurf. Maar het mooist lijkt me de ervaring om met andere reisbloggers en –journalisten op pad te gaan. Zeer leerrijk voor iemand die nog maar een jaar geleden over zijn reizen begon te schrijven. Journalistieke ervaring heb ik bij de vleet, maar de reisjournalistiek is nog vrij nieuw voor mij.

  Ik ben een grote fan van de Oost-Europese keuken. Het water komt me al in de mond aan ik denk aan cevapcici, uitgebreide lamsschotels en de plaatselijk gestookte geestrijke dranken. Ik zou de lezers dan ook graag kennis laten maken met de Montenegrijnse keuken. Om toch niet te veel bij te komen moet er ook gesport worden, dus ook over een sportieve vakantie in Montenegro wil ik gerust schrijven.

  De reismicrobe kreeg ik trouwens te pakken in de Balkan, toen ik op m’n eentje van Ljubljana naar Athene reisde met het openbaar vervoer. Montenegro is samen met Albanië het enige Balkan-land dat ik nog niet bezocht. Hoog tijd om daar verandering in te brengen!

 4. Beste Sander,

  Sinds vorig jaar heb ik het geluk dat ik voor de site http://www.reisbijbel.nl verschillende persreizen heb mogen maken. Wat een fantastische ervaringen waren dat. De positiviteit die ermee samenhangt is ongekend en als persoon groei ik elke keer weer door alle mooie mensen en culturen die ik heb mogen ontmoeten. Ervaren ben ik nog niet, maar uitgeleerd ook niet! Na het schrijven van elk artikel krijg ik van mijn redacteur altijd zeer waardevolle feedback. Een volleerd schrijfster ben ik (nog) niet, maar ben aardig onderweg. Bepakt met een gezonde dosis nieuwsgierigheid ga ik elke (pers)reis op pad. Met een geheugen voor trivia en een schriftje voor de feiten ga ik graag met je mee naar Montenegro. Van beroep ben ik fotograaf, dus met het beeld zit het goed. Wat ik graag wil leren tijdens de reis is het actief leren schrijven. Daarnaast voldoende beleving in de verhalen meenemen, zodat de lezers echt meegaan in het verhaal. Wat ik meebreng op de reis is mijn enthousiasme, mijn creatieve oog en mijn wil en zin om te leren.

  Aangezien ik geen eigen blog schrijf, heb ik in de link één van de verhalen toegevoegd die ik voor Reisbijbel heb geschreven.

  Ik hoor graag van je.

  Met vriendelijke groet,
  Karin Deraedt
  http://www.karinderaedtfotografie.com

  1. Beste Sander,

   Er is nog een kleine aanvulling die ik graag wil doen, mede naar aanleiding van je email. Mijn reisartikel moet gaan over wat Montenegro te bieden heeft aan haar inwoners en haar bezoekers. Een verhaal waarin de lezer meegenomen wordt op reis, maar ook gelijk zin krijgt om zijn volgende vakantie te boeken naar Montenegro. Een artikel met reistips en trivia die je eigenlijk alleen van de locals kan krijgen. Het bankje in het park waar je de zonsondergang moet zien, het haventje waar ze de verse vis zo op de grill leggen, de wandelroutes die niet op de kaart staan, de legendes van oude spreekwoorden en ga zo maar door.

   Ik hoop je zo een beeld te hebben gegeven van wat mijn ideëen zijn voor mijn artikel.

   Met vriendelijke groet,
   Karin Deraedt

 5. Hoi Sander,
  Wat een ontzettend gave kans zeg. Ik sta hier echt om te springen en dat om verschillende redenen. Iedere kans om op reis te gaan pak ik natuurlijk met beide handen aan, maar ik heb ook echt zoveel zin om meer te leren over het reisbloggen. Ik ben nu bijna anderhalf jaar aan het bloggen op jantiensreisstij.com en heb er onwijs veel plezier in. Tot nu toe heb ik me vooral gericht op schrijven. Dat is al jaren m’n passie en ik heb dan ook journalistiek gestudeerd met een uitstapje naar creatief schrijven. Toch merk ik dat dit niet voldoende is voor het reisbloggen. Ik zou heel graag meer met fotografie en video willen doen en ben dit al aan het oppakken. Spannend maar super leuk. Toch denk ik dat ik hier nog zoveel in kan leren en het lijkt me heel gaaf om dit samen te doen. Ik werk al enorm hard aan m’n blog om er zo m’n fulltime werk van te kunnen maken en het werpt z’n vruchten al af maar ik heb nog zoveel te doen, te leren en te zien! Ik kan niet wachten om er mee aan de slag te gaan.
  Daarnaast lijkt het me ook heel leuk om meer contacten te leggen met andere bloggers en van elkaar te leren. Ik heb een jaar in het buitenland gezeten waardoor het lastiger was om deze contacten te onderhouden en ik woon in de Achterhoek (ook een beetje buitenland en ook bijna net zo mooi als op vakantie :)). Dus dit lijkt me een uitgelezen kans om samen te werken en te leren van elkaar.
  Hoe ik deze reis zou willen benaderen? Ik zou het heel leuk vinden om veel te filmen en te fotograferen. Mensen te spreken, misschien interviews te doen (sluit ook aan op m’n studie) en zo de cultuur en mensen te ervaren. Verder vind ik het heerlijk om persoonlijke artikelen te schrijven. Ik hoor vaak van mensen dat het net voelt alsof ze erbij waren, dus ik wil absoluut ook bij m’n passie blijven. Wellicht kunnen we zo iets van elkaar leren.
  Lang verhaal kort, het lijkt me een prachtige uitdaging en kans om mee te gaan en er een mooie samenwerking van te maken. Wie weet tot snel! Groetjes Jantien

 6. Oh, wat ontzettend gaaf dit! Ik blog sinds augustus vorig jaar en leer elke dag weer nieuwe dingen op (onder andere) het gebied van bloggen. Om onder begeleiding van een ervaren reisjournalist deze reis én mijn reisverhaal te maken lijkt me dan ook fantastisch. Hoe kan ik alle wat ik zie, ruik en voel zo goed mogelijk verwoorden? Hoe neem ik de lezers mee in mijn verhaal alsof ze er zelf bij waren? En welke invalshoek gebruik ik voor een inspirerend reisverhaal? Vragen waar een reis onder begeleiding van Sander Groen vast de nodige antwoorden (en inspiratie!) op geeft. En dan de reis… Montenegro wordt liefkozend ‘de parel van Europa’ genoemd. Dat zou ik graag verder ontdekken! Is dat écht zo? En waarom? Vragen waar ik in mijn persoonlijke reisverhaal graag mee over vertel!

  Zien we ons 24 juni? Ik hoop het!

  Groetjes,
  Lon

 7. Hi Sander, Op de valreep nog mijn indiening. Helaas heb ik mijn website van de hand gedaan, ik ben momenteel aan de slag met een nieuw blog. Ik stuur je daarom even e.e.a. aan materiaal op via email. Montenegro is een prachtig land en verdient zeker meer aandacht van de Nederlandse tourist. Met zoveel recente Europese geschiedenis en snelle veranderingen liggen de verhalen er bovendien voor het oprapen. Ik heb zin om het op papier te zetten! Groet, Jeltsje

 8. * excuus, er zat een fout in mijn vorige reactie!

  Wat klinkt dit als een onvergetelijk avontuur! “Vrije vogel, flierefluiter, avonturier die haar hart volgt, altijd haar backpack klaar heeft staan, een talenknobbel waar je u tegen zegt en een vredelievend mens met het vermogen tot verwonderen & het enthousiasme van een kind”. Dat ben ik in de kern. Al van kleins af aan ben ik gebeten door de travel bug, geboren in het zuidelijkste puntje van Italië, waar mijn liefde voor heerlijk eten en reizen is begonnen. Van daaruit emigreerden we al snel naar Duitsland en Amerika en de reis bracht ons uiteindelijk in Nederland. Deze eerste verzameling van paspoortstempels hebben ervoor gezorgd dat reizen mijn nummer 1 passie geworden is! Ik heb vele mooie plekken mogen bezoeken en één ding wat al die plekken gemeen hebben is: het buitengewone gevoel van vrijheid en eenheid. Uitwisselingen en stages in het buitenland zijn mijn meest waardevolle ervaringen, omdat ik op deze manier echt in touch ben gekomen met de landen. Mijn bucketlist zal nooit af zijn, omdat er dagelijks nieuwe plekken bijkomen die ik nog wil zien!

  Ik schrijf wekelijks reisverhalen op http://www.stopandstare.nl/author/dayna-smith/en op mijn eigen blog http://mycurlyway.nl, meegaan met de School voor Reisjournalistiek naar Montenegro, is een dream come true! Hoewel ik deze magische plek nog niet heb ontdekt, ben ik er klaar voor om als een spons alles tot me te nemen en verliefd te worden op dit land. Daarnaast zou ik niets liever willen dan onder begeleiding van een ervaren reisjournalist Montenegro te ontdekken én ook nog eens bijgeschoold te worden over journalistiek. Dat je stuk dan ook nog eens wordt gepubliceerd is als een felrode kers op de taart.

  1. Selamat siang Sander,

   Met 23 maanden reiservaring in mijn knapzak in combinatie met een voorliefde voor de Nederlandse taal en avontuur op mijn vizier, verhoogt deze oproep mijn hartslag per minuut.

   De schoonheid en gastvrijheid die de wereld ons biedt, maakt mij een gelukkige stuiterbal van 34 jaar. Zoiets moois als een vlinder laat zich niet vangen, maar toch heb ik de behoefte om te schrijven over o.a. geuren, locals, landschappen, expressies en civilisatie zodra ik de grens over ben. Oog voor detail en een natuurlijk verlangen om te zijn, te durven, te schateren en te doen.

   Met mijn bergschoenen aan en tijgerbalsem in de aanslag (Tip free of charge, want tijgerbalsem is de beste remedie ‘ever’ tegen muggenbeten.), wandel ik graag in het rond. Ik neem de mensen thuis mee in mijn belevingen, mijn (uit)zicht en in alledaagse uitdagingen. Zo vaak spreken deze ontvangers hun waardering uit over mijn reisverhalen en tover ik een glimlach op hun gezicht tijdens het lezen. Nu de mogelijkheid zich voordoet om met een getalenteerd schrijversgezelschap een bezoek te brengen aan Montenegro, is een reactie en het delen van een wens onvermijdelijk.

   Terwijl ik dit schrijf rinkelt bamboe op de achtergrond en een ventilator verplaatst hitte, wierook en menthol… Ik val namelijk in de categorie ‘populair bij muggen’. Door een gelukkig samenspel van WiFi en toeval – ik ben meer níet dan wel online deze vakantie in Indonesië -, werd ik door Facebook (Terima kasih Mark!*) geattendeerd op deze persreis. Ik ben nog geen doorgewinterd schrijver en ik ben ook nog geen professional in het vermarkten van mijn reisverslagen, maar ik leer dolgraag over de do’s & dont’s van de reisjournalistiek zodat ik in de toekomst mensen kan blijven inspireren over bestemmingen en droomvakanties. Ik laat me op mijn beurt aanmoedigen door Vipassana: een meditatietechniek die haar oorsprong in Myanmar heeft. Deze methode leert ons om dingen te zien zoals ze werkelijk zijn. Ik ben de ogen van de lezer en deel oprechtheid en puurheid in de breedste zin van het woord.

   In het kader van ‘good karma’ wacht ik vol spanning af of ik geselecteerd word om met jullie mee te gaan op reis. Ik doe in dat geval op afstand een dansje achter mijn computer en zal extra bloemen en kokos kopen voor de godenbeelden bij de tempel next door.

   Met een tijdsverschil van 6 uur wens ik je voor nu nog een prettige zondagmiddag.
   Een warme groet van,

   HESTER

   * Indonesisch voor ‘Dankjewel Mark!’

 9. Het lijkt mij een geweldige kans om mee te gaan op deze persreis, en bovenal om te leren over de wereld van reisjournalistiek!

  Montenegro, de naam alleen al heeft een dromerige klank en roept een gevoel van avontuur op. West en Zuid-Europa zijn over het algemeen hip en happening; over de Balkan landen hoort men echter (nog) weinig intrigerende reisverhalen. Ik ben ervan overtuigd dat een land als Montenegro een verborgen parel is – een ongerept stukje Europa dat ontzettend veel te bieden heeft. Een aantal hoofdthema’s die ik aan zou willen houden in mijn reportage: cultuur, natuur en avontuur. Dit zijn in mijn ogen drie thema’s die het land op het lijf lijken geschreven.

  Mijn reislust is nooit gestild: het ontdekken van nieuwe landen en culturen is mijn passie, en het is mijn doel in het leven om zoveel mogelijk te zien van onze prachtige planeet en zoveel mogelijk te leren over verschillende culturen en wereldvisies. Na mijn exchange-semester in Australië en reizen naar o.a. Nieuw Zeeland en Indonesië ben ik druk bezig met afstuderen aan mijn opleiding International Communication and Media. Ik schrijf gastblogs voor WeAreTravellers (https://www.wearetravellers.nl/oceanie/australie/blue-mountains-sydney/) en heb tijdens mijn exchange en tussenjaar een blog bijgehouden in het Engels (voorbeeld: https://amorvitam.com/2015/03/11/grungy-and-multicultural-camden-town/).

  ‘Reisblogger’ klinkt als een bijna onwerkelijke droombaan; een kijkje nemen bij de professionals, leren over het vak zelf en ook nog eens een intrigerend land aandoen: ik kan me oprecht geen mooiere kans voorstellen.

 10. Hi mate! Dit wil ik en het komt perfect uit. Voor mij. ‘Zo, die heeft geen blad voor de mond’, maar ik heb een geldige reden om zo te beginnen. Op het moment zit ik Nieuw-Zeeland dit bericht te lezen en stuiter ik rond in de ochtendzon. Over twee weken vlieg ik naar huis voor vakantie, mijn reishonger is nog niet gestild en dus ben ik vanaf augustus hier weer terug, om vanaf deze kant van de aardbol andere plannetjes te brouwen. Afrika? Kazachstan?
  Dit betekend dat ik dat ik tijdens deze leerzame week mee kan en dit is iets wat ik ontzettend graag zou willen. Ik heb tijdens mijn reis getikt op http://www.ennieways.wordpress.com en post ik foto’s op mijn instagram / ennieways. Ook heb ik voor Reishonger.nl een paar stukjes geschreven (over o.a.Mongolië en Burma). Schrijven is iets waar ik veel plezier uit haal en een manier om mijn observaties om te zetten op papier. De wereld is zo groot dat het delen van mooie of minder mooie avonturen onmogelijk lijkt maar op papier gaat er een kleine wereld open. Ik zit vaak genoeg in de knoop omdat ik niet de goede manier kan vinden om iets op papier te zetten zoals mijn gevoel dat wil. Er is zoveel te leren, mijn paspoort zit altijd in mijn zak.

 11. Mijn ultieme reisbestemming is er niet eentje met een parelwitte stranden, hotspots en luxe hotels. De plekken die nog niet zijn ontdekt door reisbureaus, flashpackers en travelbloggers geven mij het meeste voldoening. Montenegro is dus een schot in de roos, want nog maagdelijk terrein voor de (Nederlandse) bloggers. Reizen betekent voor mij: me laten verrassen en verrijken door een constante lokale beleving, ruige landschappen en onverwachte schoonheid. Daarover kun je lezen in mijn blogs (op http://www.jakobien.nl) over bijvoorbeeld het uiterste noorden van Vietnam, het Tafragebergte in Zuid-Marokko, de Ecuadoriaanse Amazone en de kust van Uruguay. In mijn reisverhaal over Montenegro zou ik ook zeker aandacht willen besteden aan reizen met een klein budget, trekkings of wandelroutes en vegetarisch eten.

  Ik ben geen beroepsblogger, maar ik blog al sinds mijn allereerste solotripje naar Stockholm (op 19-jarige leeftijd), en ik zou hier op een dag graag als professional mee aan de slag willen. Wie weet wordt deze ‘studiereis’ net dat duwtje in de rug?

 12. Wow, dit lijkt me ontzettend gaaf! Ik ben blogger sinds 2009 (Beautylab.nl) en sinds anderhalf jaar ben ik samen met mijn zusjes de reisblog Travellab.nl gestart. Dit omdat ik naast beauty een voorliefde heb voor reizen. Tja, wie niet tegenwoordig, dus waarom zou je mij kiezen? Allereerst omdat ik prettig gezelschap ben, maar ook omdat ik al erg veel schrijf- en blogervaring heb, maar dan vooral op beautygebied. Ik zou graag de focus op travel willen leggen en willen weten hoe ik al het moois wat ik zie en meemaak zo goed mogelijk kan verwoorden. Hoe ik echt de lezer aan de hand kan nemen en een verhaal kan vertellen, leren schrijven alsof de lezer er zelf bij was. Ik zou graag zowel de luxe kant als de avontuurlijke kant van Montenegro willen belichten, de leukste hotspots ontdekken, maar ook voor de sfeer van een land willen vertellen. Gesprekken met locals, bepaalde gevoelens die ik krijg van een plek, magische momenten, het eten, de gebruiken, de cultuurverschillen. Daarnaast houd ik van fotografie en ben ik klaar om buiten m’n comfortzone (alles wat met sport te maken heeft) te stappen! Ik hoop dat ik mee mag. Groetjes Serena

 13. Wat een mooie kans! Montenegro is een prachtig opkomend land wat meer op de kaart gezet mag worden. Ik schrijf zelf voor twee blogs in eigen beheer. Mijn achtergrond is bedrijfscommunicatie in toerisme en horeca, maar voor echte journalistiek, publiceren kan ik zeker nog heel veel bijleren. Mijn focus zou ik graag richten op foodtravel, reizen met kinderen en het onontdekte Montenegro.

  Reischick en Foodinista

 14. Ik blog zelf al meer dan een jaar en heb onlangs mijn eerste boek (reisverhalen London2Edinburgh) geschreven. Met mijn reisblog Dagboek van een Avonturier ga ik telkens op zoek naar avontuurlijke bestemmingen en tracht ik mijn lezers een inspiratie te geven zelf op avontuur te gaan.
  Welk type reisverhaal ik dus wil gaan schrijven hoef je dus niet ver te zoeken: ik zou op zoek gaan naar het avontuurlijke kantje in Montenegro. En ik moet eerlijk toegeven dat dit land voor mij grotendeels een onbekende is, wat de uitdaging des te leuker maakt.

 15. Dag Sander
  Ik heb een vraag. Je schrijft dat Montenegro erg fotogeniek is. Ik beschouw mezelf weliswaar als een travel blogger (in opleiding) maar het lijkt me ook geweldig om mee te gaan als fotograaf. Zeker gezien het feit dat er ook al 2 schrijvende reisjournalisten meegaan. Dit is nog niet mijn definitieve inzending maar ik wil graag even bij je peilen of dat ook mogelijk is. Voor mijn deelname aan deze trip zou ik namelijk de nadruk op de fotografie willen leggen (zie ook http://www.instagram.com/vakantaseren). Ik wacht even jouw reactie af voordat ik de knoop doorhak.

  1. Hoi Mario, dank voor je reactie. Ik ben op zoek naar een getalenteerde reisblogger die mee wil naar Montenegro om een reisreportage te maken voor een krant of tijdschrift. Een fotoserie zonder tekst is geen reisreportage. ;)

 16. Sandra Bommer

  Nog geen ervaring als reisjournalist. Vorig jaar heb ik me voor de eerste cursus aangemeld, maar deze zat vol.
  Iedere keer als ik de berichten over de cursus lees, bedenk ik dat ik de cursus nog steeds wil volgen. Een weekje Montenegro met ‘experts’ lijkt me een goeie start om te kijken of het ook daadwerkelijk leuk is. Tevens zou ik deze bestemming willen bezoeken om vanuit het oogpunt van families met opgroeiende kinderen te bekijken. Wat is er te beleven voor families met kinderen tussen de 8-14 jaar oud? Is Montenegro ook voor deze doelgroep een bestemming die in de TOP10 van te bezoeken bestemmingen moet komen?

  1. Hoi Sandra, dank voor je reactie. Ter info: de School voor Reisjournalistiek biedt een online cursus reisjournalistiek – die begint niet op een vaste datum en zit nooit vol. Je kunt beginnen wanneer je wilt en studeren waar het jou uitkomt. :)

 17. Het zal eind jaren 80 geweest zijn dat ik met drie vrienden in een oude Opel Kadett de Joegoslavische kust afzakten met als eindbestemming het toen nog mysterieuze Albanië. Een land waar toen nog een visum voor nodig was dat haast niet te krijgen was. Goede tweede was de Joegoslavische deelrepubliek Montenegro. We reden langs het geheimzinnige Skadarmeer, langs de dramatische Baai van Kotor, we beklommen de toppen van het Durmitormassief en kampeerden bij vervallen watermolens in de kloof van de Tara, de ‘Grand Canyon’ van de Balkan.
  Maar dat was vroeger, in het oude Joegoslavië. Tijdens deze reis zou ik graag mijn oude opgelapte dia’s van toen tegen het licht van het Montenegro van nu willen houden. Wat is er veranderd, maar ook: wat is behouden gebleven? Is Sveti Stevan nog steeds zo’n exclusief hotel-schiereiland. En wie logeren er, nu de partijbonzen van de communistische partij van Joegoslavië er niet meer komen? Zijn er eindelijk behoorlijke wandelkaarten te krijgen van het Durmitor Nationaal Park? Word je nog steeds weggejaagd bij de Albanese grens? Ik hoop op deze reis antwoorden op vele vragen te krijgen en hier een mooie reportage over te kunnen maken.

 18. Jaaa! Het lijkt mij ontzettend vet om met jullie mee te gaan naar Montenegro!

  Ik blog nu een ruime jaar op http://www.onedaytrip.nl. Hierop deel ik reisverslagen voor stedentrips, maar neem ik mijn lezers ook mee op mijn andere reizen. Zo ben ik eind maart teruggekomen van een vijf maanden durende reis door Zuid Amerika, waar we hebben rondgereisd met onze eigen auto. Reizen is mijn passie en ik doe niets liever.

  Montenegro staat al heel lang op mijn lijstje. Ik ben half Kroatisch en heb al meerdere landen in voormalig Joegoslavie mogen ontdekken (Kroatie, Slovenie en Bosnie). Montenegro is het volgende land op mijn lijstje. Door mijn roots ben ik niet alleen heel erg benieuwd naar het land zelf, maar ook ontzettend benieuwd naar de cultuur, de mensen, de taal. Hier wil ik dan ook de focus op leggen in mijn reisverhaal. De lezers kennis laten maken met het échte Montenegro.

  Zbogom!

 19. Met bloed, zweet en tranen ben ik op dit moment mijn scriptie aan het finetunen. Nog eventjes en ik ben afgestudeerd van de opleiding Communicatie. Dan ligt mijn wereld helemaal open en kan ik weer genoeg energie steken in mijn reisblog (www.wereldlicious.nl). Een reisje naar Montenegro zou weer een fantastisch begin zijn. Met liefde voor het onbekende en de combinatie van stad en natuur spreekt Montenegro mij aan. Ik zou Montenegro als een bijzonder land willen neerzetten met beeldende teksten en inspelen op de emotie en belevenis. En wat de cursus reisjournalistiek betreft, graag! Want ook al ben ik dan net afgestudeerd, uitgeleerd ben ik nooit!

 20. Diane Dekker

  Ik zou dolgraag mee willen en ik zou ook graag Montenegro op de kaart zetten als vakantieland! Ik hou van dat soort landen, met zoveel mooie natuur, maar geen massatoerisme heerlijk!! Ik heb als blog Jaantje’s blog en speciaal voor reizen in het Engels heb ik daarnaast Diane’s Travels. Er valt nog genoeg bij te leren voor mij, wat bloggen betreft, dus ik hoop dat jullie mij een kans gunnen en die sprong in het diepe willen wagen met mij!