Nieuws

Welkom bij de School voor Reisjournalistiek
16 feb 2016

Haal meer uit je reisfoto’s: 10+5 gouden tips

‘Een foto zegt meer dan duizend woorden’, zo luidt het cliché. Als reisjournalist of reisblogger moet je niet alleen virtuoos kunnen schrijven, maar ook goed kunnen fotograferen. Wil jij meer uit je foto’s halen? Dan vind je een stortvloed aan leerzame informatie in de Masterclass Reisjournalistiek. Hier alvast een voorproefje: 10 praktische tips waardoor je direct beter leert fotograferen op reis.
1
Sta vroeg op

fototip1Trek er voor het ontbijt vanuit je hotel al op uit om te fotograferen. Net na zonsopkomst is het licht op z’n mooist: zacht en goudgeel – fotografen noemen dat het ‘gouden uurtje’. Langzaam maar zeker ontluikt het lokale leven, maar de toeristendrommen zijn nog niet op de been. Bijkomend voordeel: schiet je ’s morgens vroeg al meteen een trits mooie foto’s, dan kun je gedurende de dag wat meer focussen op je verhaal – en zo wordt de uitdagende combinatie van schrijven en fotograferen vanzelf al wat minder schizofreen.

fototip4
2
Tegenlicht

Les 1 van Reisfotografie voor Dummies: fotografeer nóóit tegen de zon in. Voor hobbyisten is dat inderdaad een goed advies, maar zeker niet voor (semi-)pro’s. Topfotografen maken juist gebruik van tegenlicht om prachtige platen te schieten. Een foto van bijvoorbeeld een Braziliaans strand wordt boeiender als je die tegen de laagstaande zon in fotografeert, zodat de zee en het zand glinsteren en strandgangers, palmbomen en bergen zich aftekenen als silhouetten.

3
Waarom heet een zoeker zo?

fototip7Foto’s maken met een klikklakcamera met een lcd-schermpje, het blijft behelpen. Door het zonlicht zie je de helft van de tijd niks en dus kijk je nauwelijks op het schermpje maar eerder erachter, naar je onderwerp. Je hanteert zo’n cameraatje op een heel andere manier dan een spiegelreflexcamera. Die heb je direct voor je gezicht, je oog kijkt letterlijk door de lens. Elke beweging die je maakt beïnvloedt het beeld dat je ziet. Je ‘zoekt’ de ideale compositie – daarom heet een zoeker dus zo.

4
Niet in het midden

fototip5Rembrandt gebruikte ’m al: de gulden snede. Toch zien negen van de tien vakantiekiekjes er hetzelfde uit: het onderwerp staat netjes in het midden en de horizon idem dito. Logisch toch? Nee. Door de manier waarop je kijkt, wordt een foto boeiender als het onderwerp links of rechts in beeld is, en de horizon onder of boven het midden loopt. Verdiep je even in die gulden snede, en in de gelijksoortige regel van derden, en je foto’s worden direct een stuk beter.

5
Mensen maken de bestemming

fototip24Je zult het regelmatig horen van je opdrachtgevers: ‘Fotografeer mensen, veel mensen!’ Een goed portret is goud waard. Het bejaarde vrouwtje in bloemetjesjurk dat gekookte eieren verkoopt naast een thermale bron, de straatverkoopster met een mand vol toeristenmeuk op haar hoofd of de karakteristieke kabeljauwvisser compleet met kapiteinspet, dat soort foto’s transporteren je direct naar Taiwan, Senegal of Noorwegen – meer dan de zoveelste bezienswaardigheid.

6
Couleur locale

fototip12Een close-up met een kleine scherptediepte, dus het onderwerp scherp en de achtergrond vaag, is al snel mooi. Zo’n portret snij je strak aan, zodat alle aandacht gaat naar de persoon zelf. Maar soms vertelt de omgeving ook van alles: een Indiase marktkoopman wordt omringd door kleurige specerijen of de Mexicaanse ober leunt tegen de deuropening van zijn restaurant in een koloniaal pand. Neem dan juist wat afstand, zodat je het portret plaatst in een lokale context.

7
Figuranten zijn fijn

fototip14Mensen doen het leuk op portretten, maar ook als figuranten. Ik moet altijd een beetje grinniken om die toeristen die zich op een Plaza Mayor of Zócalo staan op te winden omdat er mensen door hun beeld lopen. Zichtbaar geïrriteerd wachten ze net zo lang tot iedereen weg is en dan drukken ze snel af. Gevolg: een oersaaie foto van een verlaten plein. Er moeten juist mensen krioelen, kinderen rondrennen en straatartiesten spelen; een stadsplein is alleen leuk als het leeft.

fototip17
8
Schiet met hagel

Ben je nog niet zo ervaren met fotograferen? Schiet dan vooral heel veel. Bij twijfel: maak die foto. Een digitale foto kost niks, dus maak er gerust duizend op een dag. Des te groter is de kans dat er toevallig een keer een écht goede foto tussen zit. Door je foto’s goed te bekijken en streng te selecteren ontdek je snel wat wel en niet werkt. Daar leer je van en de volgende keer doe je dat vanzelf meer of minder. Oefening baart kunst; van elke reis word je stukje bij beetje een betere fotograaf.

9
Plaats het in perspectief

fototip8Veel gezien is de foto van een standbeeld tegen een strakblauwe lucht, een zonsondergang boven een verder lege zee of zomaar sec een uitzicht. Saaiere foto‘s bestaan niet. Zo’n foto wordt interessanter als je het beeld in het lokale perspectief plaatst: op de voorgrond een zitbankje vol keuvelende locals en monumentale gebouwen of besneeuwde bergtoppen als decor. Op een foto van sec een statisch standbeeld gebeurt niks, je moet dus dingen toevoegen om zo’n foto interessant te maken.

10
Photoshoppen

fototip23Alleen ’s werelds allerbeste fotograferen schieten foto’s die zo vanuit de camera al publicabel zijn. Minder begaafde types zoals jij en ik moeten ze bewerken, stuk voor stuk. Helderheid, contrast, witbalans, kleurtemperatuur, lensonscherpte – reken maar dat je na elke reis dagen achter de computer doorbrengt. Maar de moeite loont: je foto’s knappen er zienderogen van op. Maar het heeft nog een voordeel: van het bewerken leer je veel. En hoe beter je leert fotograferen, hoe minder je hoeft te bewerken.

Een van de twintig lessen van de Masterclass Reisjournalistiek is volledig gewijd aan reisfotografie. Hierin vind je nog veel meer tips en trucs, voorbeelden uit de praktijk, uitleg over technische abacadabra, verhalen van ervaren experts en aanstormende talenten, en antwoord op prangende vragen, zoals: welke uitrusting heb je nodig en hoe doe je dat eigenlijk, schrijven en fotograferen tegelijk? Plus tips voor boeken, online cursussen en workshops van professionele fotografen. Hieronder deel twee van dit voorproefje – met nóg eens vijf gratis fotografietips.
11
Richard l’Anson: ‘Ken je camera’

verderlezen2Lonely Planets Gids voor Reisfotografie (€ 24,99) is een kloek boek met 100 pagina’s over de technische en 240 over de praktische kant van fotograferen op reis, van sensors en pixels tot licht en compositie. De auteur van het boek, Richard l’Anson, houdt al meteen in zijn voorwoord een pleidooi voor het beheersen van de techniek. “Digitale fotografie is tegenwoordig de norm, maar er valt een hoop te leren over de technologie. Bijgevolg, en heel begrijpelijk, wordt de nadruk nog steeds op het materiaal gelegd, en minder op het beeld. Moderne camera’s wekken zeker de indruk dat foto’s maken eenvoudiger is dan ooit met de nadruk op automatische functies die overal voor zorgen. En toch kunnen mensen teleurgesteld zijn over hun foto’s. Als u teleurstelling wilt vermijden en uw foto’s wilt verbeteren van eenvoudige reiskiekjes tot het volgende niveau van kwaliteit en individualiteit, moet u de elementen begrijpen waarmee u goede foto’s creëert. Pas dan krijgt u controle over het fotografische proces.”

12
Marcel Scholing: ‘Een goede voorbereiding is het halve werk’

boek-reisfotografieMarcel Scholing is reisfotograaf en begeleider van fotoreizen. Van zijn hand, en die van co-auteur Pieter Dhaeze, verscheen in 2012 het toepasselijk getitelde boek Reisfotografie (€ 29,95). Scholing hamert terecht op het belang van een goede voorbereiding. “Heb je je reisbestemming gekozen, dan kun je in Google Maps kijken of van die locatie een gedetailleerd landschapsoverzicht is of misschien zelfs Streetview. Dit geeft vooraf een indruk van ligging en afstanden en je weet bijvoorbeeld waar de zon opkomt of ondergaat. Dit laatste kun je nog verder uitrafelen op The Photographer’s Ephemeris, een handige site om ook de plaats van de zonsopkomst en -ondergang te bepalen. De informatie is ook als app verkrijgbaar. Omdat je niet overal internet ter beschikking hebt, is het zinvol een landkaart of afdrukken van Google Maps mee te nemen en eventueel een kompas. Dan heb je altijd inzicht in de plaats waar je je bevindt en de richting die je volgt.”

13
Chris Stenger: ‘Slecht weer bestaat niet’

verderlezen1Het Praktijkboek Reisfotografie (€ 27,90) is vers van de pers: het werd gepresenteerd tijdens de ReisPIXperience. In negen overzichtelijke hoofdstukken komen alle aspecten van het fotograferen op reis aan bod, van landschap en wildlife tot nacht- en straatfotografie. Het is een mooi uitgevoerd boek met een harde kaft, prima vormgeving en ruim honderdvijftig – veelal paginavullende – prachtfoto’s van fotografen als Marijn Heuts, Marsel van Oosten en Chris Stenger. Laatstgenoemde maakt in zijn hoofdstuk over landschapsfotografie korte metten met het hardnekkige misverstand dat reisfoto’s altijd zonnig moeten zijn. “Bewolkt is veel te prefereren boven zonnig weer met een strakblauwe hemel. Het licht is zacht zonder harde schaduwen en kleuren zijn meer verzadigd. Ook hoef je weinig rekening te houden met het precieze tijdstip. Wel worden luchten vaak te licht en daardoor oninteressant, maar fotobewerking achteraf kan dit probleem oplossen.”

14
Louise ten Have: ‘Laat de actie van het scherm spatten’

verderlezen3De Masterclass Reisfotografie van fotograaf en Columbus-hoofdredacteur Louise ten Have biedt tientallen tips verdeeld over vijftien onderwerpen, zoals het fotograferen van locals, hoe je een groothoeklens gebruikt en technische foefjes als het ‘bevriezen’ van een waterval. “Hoe dichter je bij een waterval komt, hoe beter je de energie voelt die er vanaf spat. Hoe leg je de snelheid vast? Ga voor een snelle sluitertijd. Waterdruppels worden in de tijd bevroren, iets wat onze ogen niet kunnen waarnemen. Ik raad aan om met een sluitertijd van 1/2000 seconden te beginnen en te checken of er geen waas aanwezig is en alle druppels bevroren zijn. Voer de sluitertijd zo nodig op. Stel de belichting iets donkerder in, bijvoorbeeld op -1. Ook kun je beter laag contrast instellen. Door deze twee maatregelen ziet je beeld er op je schermpje iets minder mooi uit, maar je voorkomt dat de witte druppels uitgebleekt raken. In je nabewerkingsprogramma kun je het contrast en de belichting bijstellen en ervoor zorgen dat het water niet uitbleekt.”

15
Han Schnek: ‘Fotograferen is net vissen’

han-schnek‘Simpelweg betere foto’s maken’ is het motto van Han Schnek. Pakweg eens per jaar begeleidt hij een tweeweekse fotoreis naar een fotogeniek oord: in januari 2016 was Sri Lanka stijf uitverkocht, in september 2016 voert de volgende reis naar Vietnam. Maar je kunt bij Schnek ook terecht voor een Praktijkdag Reisfotografie (€ 99) in een van de vier grote steden. Op zijn website vind je ook enkele praktische tips voor zwartwitfotografie, goed flitsen of ‘vissen’ als fotografietechniek. “Vissen is een techniek die veel reis- en straatfotografen toepassen. Het werkt als volgt. Net als bij vissen zoek je eerst een goede stek. Dan zoek je een standpunt en kadrering om het aantrekkelijk in beeld te brengen en vervolgens stel je de optimale belichting, scherptediepte en sluitertijd in. Dan wacht je rustig op wat er gaat komen en op het juiste moment, als de acteur op de juiste plek in het decor staat, maak je de foto.”


Masterclass Reisjournalistiek

Word jij blij van deze informatie? En wil je niet alleen beter leren fotograferen, maar ook mooiere reisverhalen schrijven of je reisblog naar een hoger niveau tillen? Dan is de Masterclass Reisjournalistiek iets voor jou. Voor 169 euro krijg je een enorm uitgebreide cursus van 20 lessen en schrijfoefeningen plus een pittige praktijkopdracht. Ook handig: het is een online cursus, dus je kunt beginnen wanneer je wilt en studeren waar en wanneer het jou uitkomt. De Masterclass Reisjournalistiek is de ideale kickstart voor jouw carrière als reisjournalist of reisblogger. Begin vandaag nog!

2 Reacties

  1. Handige tips! Zelf ontdek ik ook steeds meer dat fotograferen met tegenlicht erg mooi kan zijn, ik zou er alleen nog veel meer mee moeten experimenteren. Als de zomer hier nou eindelijk eens gebint kan dat lekker thuis, anders is Sri Lanka vast ook een fijne plek om dit te doen. :)

    1. Hoi Yvonne, dank voor je reactie. Die tegenlichtfoto bij tip 2 is gemaakt op Sri Lanka: op het strand van Unawatuna. In de Masterclass Reisjournalistiek vind je trouwens nog véél meer nuttige tips, zowel voor reisfotografie als voor duizend-en-een andere onderwerpen. Doe er je voordeel mee! :)

Plaats een reactie