Reisheld #1

Welkom bij de School voor Reisjournalistiek
Floortje Dessing
17 nov 2015

De reishelden van de cursisten: Floortje Dessing

/
Geplaatst door
/
Reacties1
/
“Ik bewonder haar passie en doorzettingsvermogen: wat een stoer wijf dat zij dit al jarenlang non-stop doet en het reisprogramma in Nederland op de kaart heeft gezet.” Deel 1 van een serie over de reishelden van de cursisten van de School voor Reisjournalistiek: beroepsreiziger Floortje Dessing.

De Masterclass Reisjournalistiek is een online cursus waarmee je binnen enkele weken alles te weten komt wat er te weten valt over de wereld van de reisjournalistiek. De omvangrijke cursus bestaat uit twintig lessen, die steeds worden afgesloten met een toets. Een van de onderdelen van zo’n toets is een schrijfopdracht. En voor de opdracht bij de allereerste les is de vraag even simpel als doeltreffend: wie is je reisheld?

Floortje Dessing

Floortje Dessing presenteerde acht seizoenen en 218 afleveringen van 3 op Reis

“Wie is jouw favoriete reisjournalist, wie beschouw jij als voorbeeld? Het mag iemand uit binnen- of buitenland zijn: een schrijver, journalist, blogger of presentator. Vertel in 100 tot 200 woorden wat hij of zij precies doet en waarom je hem of haar bewondert.” Zo luidt de opdracht die volgt op les 1 van de Masterclass Reisjournalistiek.

De ingestuurde antwoorden zijn zo veelzijdig als de cursisten zelf. De reishelden variëren van de grote internationale reisschrijvers uit het verleden, zoals V.S. Naipaul en Ryszard Kapuściński, tot hedendaagse Hollandse reisbloggers als Reismeisje en Nomad & Villager. Opvallend veel cursisten kozen niet voor een schrijvende reisheld, maar voor televisiepersoonlijkheden, zoals Geraldine Kemper en Dennis Storm, beiden bekend als presentatoren van 3 op Reis. Eén naam sprong eruit. Van de 56 mensen die de cursus hebben geboekt, is inmiddels de helft eraan begonnen. Van die 27 cursisten riepen er maar liefst zes tot hun reisheld uit: Floortje Dessing.

Floortje Dessing als omroepster van Veronica in 1996

Een half leven lang reizen
Floortje Dessing begint haar carrière op de radio als redacteur en medepresentator van het nachtprogramma Shockradio op Radio Veronica. In 1995 maakt ze haar televisiedebuut, ook bij Veronica, als omroepster en presentator van verschillende programma’s, waaronder Veronica Reisgids. Dat vormt de opmaat voor haar lange carrière als beroepsreiziger. Achtereenvolgens produceert en presenteert ze Yorin Travel, RTL Travel en 3 op Reis.

In de zomer van 2007 stapt Floortje over van de commerciële naar de publieke omroep. Aanvankelijk is dat geen succes: de maatschappelijk geëngageerde omroep LLiNK verdwijnt al snel weer van de buis. 3 op Reis verhuist naar BNN. Tijdens haar laatste reis voor dat programma wordt ze in Iran doodziek: door een hersenbloeding, waarschijnlijk veroorzaakt door een tekenbeet in Zweden, moet Floortje voor het eerst in vijftien jaar een reis afbreken. Even is het kantje-boord, maar uiteindelijk herstelt ze en kan ze haar Iraanse reis alsnog voortzetten. In het voorjaar van 2015 presenteert Floortje, na acht seizoenen en 218 afleveringen, haar allerlaatste 3 op Reis. Meteen begint een nieuw avontuur: in de BNN-serie De Zeven Zeeën gaat Floortje op zoek naar de beste actievoerder voor Greenpeace.

De promo voor het eerste seizoen van Floortje naar het einde van de wereld

Naar het einde van de wereld
In Floortje naar het einde van de wereld, waarvan momenteel het derde seizoen wordt uitgezonden, bezoekt ze mensen die wonen op de meest afgelegen plekken ter wereld, van hoog boven de Poolcirkel tot diep onder de evenaar. Zoals op het piepkleine eilandje Palmerston, midden in de Stille Oceaan. De enige manier om er te komen is met een boot die maar een paar keer per jaar vaart en er zeven dagen over doet. Op Palmerston bezoekt Floortje de Engelse onderwijzeres Rose Clark, die er belandde nadat haar vader in de jaren 50 schipbreuk leed voor de kust van het eiland.

Voor het eerst lijkt Floortje in dit programma écht op haar plaats – en met succes: het kijkcijfer schommelt per aflevering rond de twee miljoen. Floortje wint er bovendien de BVN Trofee mee, de publieksprijs voor het best gewaardeerde programma door Nederlandstalige kijkers in het buitenland. De vrouw die al bijna haar halve leven de wereld rondreist, heeft een hele generatie tv-kijkers geïnspireerd tot het maken van mooie reizen. Logisch dus dat Floortje Dessing wordt bewierookt door de cursisten van de Masterclass Reisjournalistiek.

floortje2

Floortje op bezoek bij Jim en Anna, die off the grid midden in de Texaanse woestijn wonen

Jessica: ‘Floortje is de belichaming van reizen’

“Verre reizen, onbekende plekken en interessante thema’s gaat zij niet uit de weg, Floortje Dessing. Zij combineert het maken van mooie programma’s en het overbrengen van reisverhalen feilloos met maatschappelijke thema’s, zoals het inzetten voor milieu en dier zonder dat het storend wordt. Met name met het programma ‘Floortje naar het einde van de wereld’ geeft ze het gevoel mooi weer van de mensen die zij bezocht en weet daarmee de essentie van reizen en het lokale leven over te brengen. Als kijker denk je soms ‘dat wil ik ook!’, maar je beseft ook dat het niet altijd rozengeur en maneschijn is. Het krachtige van haar journalistieke aanpak is, dat haar programma’s deze gemengde gevoelens teweeg brengen. Als kijker weet zij mij altijd te interesseren en inspireren voor nieuwe reizen en mooie dromen. Floortje Dessing is voor mij de belichaming van reizen. Laatst kwam ik haar tegen op een festival in Amsterdam en voelde ik mij even onderdeel van een mooie reis.”

Michelle: ‘Ik droom van haar baan’

“Het meest cliché antwoord wat je verwacht heb ik ook voor je: Floortje Dessing. Niet zo zeer omdat ze één van de bekendste reizigers is of omdat ze vaak op tv te zien is, maar vooral omdat ze mijn interesse heeft gewekt in de rest van de wereld en wat daar allemaal te beleven is. Zij bevat de kunst om alles boeiend te maken, ze heeft mijn ogen echt geopend wat betreft het reizen. Vanaf dag 1 bij Yorin Travel volg ik haar en zie ik dat ze met zoveel passie alle ins en outs van een land of plaats laat zien. In haar programma ”Floortje naar het einde van de wereld” laat ze zien dat ze niet alleen de kijkers wil informeren over het land of gebied zelf en haar cultuur maar ons vooral kennis laat maken met mensen die vaak hun hele leven hebben omgegooid om dat te doen waar ze gelukkig van worden. En dat in de verste uithoeken van de wereld. Op deze manier inspireert ze de kijker weer op een totaal andere manier. Ik heb altijd met gezonde jaloezie naar haar programma’s gekeken en gedroomd van haar baan.”

Lisette: ‘Wat een stoer wijf!’

“Floortje Dessing is altijd mijn voorbeeld geweest, mijn reisheld zeg maar. Met een licht kritische noot: niet op journalistiek gebied, ik voel vaak een soort ongemakkelijkheid tijdens haar (diepte-)interviews. Bij reisprogramma’s met korte items, zoals ‘3 op reis’, viel dat me nog niet zo op. In ‘Floortje Naar Het Einde Van De Wereld’ en ‘De Zeven Zeeën’ kwam dit, voor mij, duidelijker naar voren. Desondanks blijft ze mijn reisheld. Ik bewonder haar passie en doorzettingsvermogen. Dat continu de wereld over reizen. Wat een stoer wijf dat zij dat al jarenlang non-stop doet en daarnaast het format ‘reisprogramma’ in Nederland min of meer op de kaart gezet heeft. Ik weet niet hoe het met de rest van Nederland zit, maar ik zat altijd vol ongeduld op de bank op haar programma’s te wachten. Om vervolgens te balen dat ik weer een week moest wachten op de nieuwe aflevering… Ik kijk uit naar haar toekomstige programma’s, ik weet zeker dat ze nog mooie dingen aan ons tv-landschap gaat toevoegen!”

Merlin: ‘Floortje weerspiegelt echtheid en eerlijkheid’

“Nou hoe voor de hand kan het liggen voor een vrouwelijke, hopelijk, toekomstige reisjournaliste om te kiezen voor Floortje Dessing. Maar inderdaad, ik kies haar als mijn favoriete reisjournaliste. Wat mij vooral aanspreekt is de echtheid en eerlijkheid die zij weerspiegeld. Ze toont haar eigen mening en laat ook de minder fijne kanten van het verhaal zien. Zoals ik haar op tv zie, denk ik dat wij veel gemeen hebben als het gaat om reiservaringen: geen luxe nodig, maar vooral genieten van immense vergezichten.”

Ineke: ‘Haar vlotte persoonlijkheid geeft net dat beetje meer sjeu’

“Mijn reis held ? Sander Groen is eigenlijk de enige naam die in mijn gedachten springt. Over hem heb ik de afgelopen weken veel gelezen, maar dit zou een beetje lijken op punten willen scoren. Gravend in mijn geheugen kom ik erachter dat ik geen namen kan noemen, ondanks mijn verzameltik van reismagazines en graag naar reisprogramma’s kijk. Spontaan komt de naam Floortje Dessing naar boven. Haar vlotte, natuurlijke persoonlijkheid en interesse geven net dat beetje meer sheu aan het programma. Maar een reisjournalist? Zij heeft waarschijnlijk een tekst waar zij zich aan houdt en deze naam komt boven drijven omdat zij een zichtbaar en terugkomend onderdeel van het reisprogramma is. Bloggers volg ik niet, maar lees zo nu en dan wel een artikel. Ook hier komen geen namen boven borrelen. Dit schrijvend vraag ik me af hoeveel mensen zullen er eigenlijk kijken naar een naam bij een leuk en mooi artikel? Ik blijkbaar niet. Voor een reisjournalist of een redacteur liggen de prioriteiten anders en is de naam van een mooi en vernieuwend verhaal wel belangrijk. Vanaf heden zal ik bij een interessant artikel dus wel naar de naam kijken!”

floortje3

Per sneeuwscooter reist Floortje over Spitsbergen naar het dorpje Pyramiden met 6 inwoners

De Masterclass Reisjournalistiek is de eerste online cursus reisjournalistiek van Nederland. In 20 lessen worden alle geheimen van het vak onthuld. Via gedegen informatie, insider-tips en heldere voorbeelden wordt in elke les telkens één onderwerp uitgediept: van artikelideeën opdoen en opdrachten scoren tot sponsoring en creatief schrijven. Elke les wordt afgesloten met een toets en een schrijfopdracht. En dan volgt de vuurdoop: de cursist maakt zelf een reisreportage en krijgt daarop gefundeerde feedback. Wie deze Masterclass heeft voltooid, weet alles wat er te weten valt over de reisjournalistiek. Meer info vind je hier.

Binnenkort, in deel 2 van deze serie over de reishelden van de cursisten: Laura Coolen van de reisblog What About Her. Wie is jouw reisheld? Laat het weten in de reacties hieronder!

1 Reactie

Plaats een reactie