Nieuws

Welkom bij de School voor Reisjournalistiek
gratis cursus reisjournalistiek
19 okt 2015

Wie wint de gratis cursus reisjournalistiek?

/
Geplaatst door
/
Reacties1
/
Afgelopen week kondigde de School voor Reisjournalistiek een kekke winactie aan: er was een gratis cursus reisjournalistiek t.w.v. € 149 te winnen. Dat is niet onopgemerkt voorbij gegaan: er kwamen tientallen reacties binnen. Toch kan er maar één de winnaar zijn.

De Masterclass Reisjournalistiek is de eerste e-cursus reisjournalistiek van Nederland. In 20 lessen worden alle geheimen van het vak onthuld: van artikelideeën opdoen en opdrachten scoren tot sponsoring en creatief schrijven. En dan volgt de vuurdoop: de cursist maakt zelf een reisreportage en krijgt daarop gefundeerde feedback.

‘Hoe stop ik beleving in mijn reisverhaal?’

‘Hoe haal ik meer uit mijn foto’s?’

‘Hoe verbeter ik mijn reisblog?’

‘Valt er eigenlijk wel geld te verdienen met schrijven over reizen?’

Al die prangende vragen worden in deze cursus beantwoord door je docent: een professionele reisjournalist met 13 jaar ervaring, die 30 keer de wereld rondvloog, 60 landen bezocht en 250 reisreportages publiceerde. De volledige waslijst aan onderwerpen die worden uitgediept, vind je hier. Wie de Masterclass Reisjournalistiek heeft voltooid, weet alles wat er te weten valt over de wereld van de reisjournalistiek.

Positieve reacties
De Masterclass Reisjournalistiek is de uitgebreidste, gebruiksvriendelijkste en betaalbaarste cursus reisjournalistiek van Nederland. Bij de School voor Reisjournalistiek zit je niet vast aan door anderen geprikte vaste data en je hoeft er niet voor af te reizen naar bedompte zaaltjes – je volgt de cursus op je laptop, tablet of smartphone – wanneer en waar het jou uitkomt.

De Masterclass Reisjournalistiek is de eerste cursus van de School voor Reisjournalistiek. Begin oktober ging de cursus van start en de eerste reacties van de cursisten zijn louter positief.

Wat zeggen de cursisten?

Maar wie heeft er nou gewonnen?
En dan nu terug naar de winactie. Er stroomden bijna veertig reacties van aspirant-reisjournalisten en reisbloggers binnen. “Ik ben pas begonnen met bloggen en moet nog heel veel leren,” schreef Judith. “Ik zou dolgraag tips krijgen van iemand die weet wat het is om over reizen te schrijven,” zei Jolanda. En Ellen reageerde met “Ik ben 25 maanden aan het fietsen door Zuid-, Midden- en Noord-Amerika en ik ben gewoon blut!” En zo waren er nog tientallen reacties van zowel beginnende als meer ervaren reisjournalisten en -bloggers die met deze cursus hun reisverhalen naar een hoger niveau willen tillen.

Maar, zoals gezegd, er kan er maar één de winnaar zijn. Veel reacties vallen kort door de bocht samen te vatten als: ‘Ik wil beter worden.’ Dat is op zich al een uitstekend streven. Maar de doorslag gaf die ene reactie die net iets verder voerde. Die kwam van iemand die ook betrokkenheid toonde. Betrokkenheid bij de maatschappij en de wereld waarover hij wil schrijven:

“Als ik om me heen kijk, de krant lees of het nieuws zie, lijkt de angst voor het onbekende te overheersen. Veel mensen lijken er moeite mee te hebben voorbij de eigen wereld te kijken en zichzelf in de ander te herkennen. Ik heb mede daarom een tijd geleden besloten om naast mijn eigen medium, fotografie, het schrijverschap in te zetten als middel om meer onderling begrip voor elkaar te kweken en inzicht te verwerven in de medemens. Ik heb al veel geschreven voor blogs, interviews en recensies. Dat schrijverschap zou ik graag verder ontwikkelen. En precies dat is de reden dat ik deze cursus wil volgen, omdat deze mij een stap dichter zal brengen bij het realiseren van dit doel.”

Reizen verrijkt
Een nobel doel, vooral in deze tijd van toenemende intolerantie jegens minderheden en migranten. In Nederland, het op drie na rijkste land ter wereld, worden mensen die vluchten voor een verwoestende oorlog – die woedt in een land dat ooit een populaire bestemming was voor zorgeloze strandvakanties – verwelkomd met agressie, verfbommen en molotovcocktails. Door mensen die bang zijn dat de Nederlandse identiteit verloren gaat, maar niet beseffen dat ze daarmee de belangrijkste pijler onder die identiteit wegslaan – dat waar Nederland al eeuwenlang wereldwijd om bewonderd wordt: tolerantie.

Reizen verrijkt. Reis de wereld rond en je wordt geconfronteerd met vreemde culturen, met eeuwenoude gebruiken die je niet snapt en talen die je niet spreekt. Hoe meer je van de wereld ziet, hoe meer je het onbekende leert waarderen en bewonderen. Een goed reisverhaal neemt de lezer mee op reis en geeft daarmee iets door van die bewondering. Mijn keuze is daarom gevallen op degene die dat doel nastreeft.


Boris Postma

is de winnaar van de gratis Masterclass Reisjournalistiek

Welkom aan boord!

Heb jij niet gewonnen? Geen nood! Alle deelnemers aan de winactie ontvangen een e-mail met daarin een fijne troostprijs. En ook voor wie niet meedeed is er goed nieuws: boek de Masterclass Reisjournalistiek vóór 1 november en je betaalt geen 149 maar slechts 125 euro. Goede reis!

1 Reactie

Plaats een reactie