Zelf-interview

Door Judith van Bilsen, cursist Masterclass Reisjournalistiek
25 okt 2017

10 vragen aan: cursist Judith van Bilsen

/
Geplaatst door
/
Reacties0
Judith van Bilsen (1981) voltooide de Masterclass Reisjournalistiek met een dikke voldoende. In dit zelf-interview vertelt ze over haar reiservaringen, haar grote voorbeeld, hoe de cursus bevallen is en de kriebels in haar buik bij mensen met een mooi verhaal. Maak kennis met deze reislustige Limburgse.
1
 
Hoi Judith, wie ben je?

Mijn naam is Judith van Bilsen en ik ben een geboren en getogen Limburgse. Na een studie Vrijetijdswetenschappen ben ik in de muziekwereld terecht gekomen. Ik werk voor verschillende platenmaatschappijen en zet de promotie op voor nieuwe cd’s die uitkomen. Aangezien ik een ‘taalfreak’ ben, schrijf ik al mijn hele leven. Als kind hield ik dagboekjes bij en later werden dit reisverslagen in schriftjes. Een combinatie van reizen en schrijven is een logische keuze. Een jaar geleden ben ik begonnen met de website J Loves To Travel, waar ik mijn reisverhalen deel met de wereld.

2
 
Waarom houd jij van reizen?

Als klein meisje namen mijn ouders mij al mee naar allerlei bestemmingen over de hele wereld. Die liefde voor reizen heb ik van ze overgenomen. Zo leerde ik skieën doordat mijn vader met mij tussen zijn benen de berg af skiede. Als historicus had hij veel aandacht voor andere culturen en wist hele verhalen te vertellen over de plekken waar we kwamen. Zo wist hij in de Ursulakapel in Keulen meer te vertellen over de schedels die daar liggen dan de plaatselijke gids! Ik krijg altijd een kriebel in mijn buik van dat soort dingen: interessante plaatsen, indrukwekkende natuur en mensen met een verhaal.

Favoriete reisfoto

3
 
Waar ben je al geweest?

Mijn eerste buitenlandse bestemming was Lloret de Mar. Toen ik vier jaar was, namen mijn ouders mij daar mee naartoe. Meer dan dertig jaar geleden was dit nog niet het uitgaanswalhalla voor jongeren, maar een gewone Spaanse zonbestemming. Inmiddels heb ik al heel wat plekken op de wereldkaart mogen ervaren. Een reis door Chili, Argentinië en Paaseiland heeft het meeste indruk gemaakt. De natuur van Patagonië en de magie van Paaseiland zie je nergens anders. Spanje is mijn favoriete vakantieland, vanwege de tapas, het landschap en de mooie steden.

4
 Wie is jouw reisheld
?

Voordat ik aan deze cursus begon, was Floortje Dessing mijn reisheld. Een duizendpoot met aandacht voor het verhaal. Eerlijk gezegd kende ik op dat moment ook niet veel mensen die mijn reisheld zouden kunnen worden. Door de cursus heb ik andere voorbeelden leren kennen, zoals Tom Waes en Simon Reeve, respectievelijk de Belgische en Britse Floortje Dessing. Daarnaast probeer ik zoveel mogelijk verschillende reisprogramma’s te kijken en reisverhalen te lezen. Hierdoor heb ik geen echte favoriet meer, maar vind ik het juist leuk om de verschillende invalshoeken te ervaren.

5
 Wel eens iets vervelends meegemaakt op reis
?

Gelukkig heb ik geen ervaringen met oplichting, diefstal of nog ergere dingen. Het vervelendste dat ik heb meegemaakt, is een auto-ongeluk op Sicilië. Een Amerikaanse toeriste keek niet goed uit en reed ons Fiatje 500 aan gort. Gelukkig was dit allemaal snel geregeld. Voordat ik met een vriendin naar Zuid-Amerika vertrok, maakte ik me daar nog het meeste zorgen over. Volledig onterecht, want we hebben ons geen moment onveilig gevoeld in Patagonië.

Patagonië

6
 
Hoe is de Masterclass Reisjournalistiek je bevallen?

Het op je eigen tempo kunnen studeren, is me erg goed bevallen. De cursus is enorm breed, allerlei onderwerpen komen aan bod, van het technisch schrijven van een reisverhaal tot het regelen van een persreis. Bij sommige hoofdstukken merkte ik dat het prettig is om even te ‘oefenen’ met de stof en die ruimte is er. Door uiteindelijk een schrijfopdracht per les in te leveren, weet je ook of je op het goede spoor zit. Wat ook helpt is de besloten Facebook-groep, waar cursisten vragen kunnen stellen en ervaringen kunnen delen. Ik heb enorm veel geleerd op allerlei vlakken. Als ik er nu aan terug denk, wist ik nog heel weinig over reisjournalistiek toen ik aan deze cursus begon. Dat is wel veranderd!

7
 
Zou je de cursus aan anderen aanbevelen?

Kill your darlings… dat is een motto dat gedurende de hele cursus verschillende keren aan bod komt. En dat vind ik enorm moeilijk! Hele verhalen schreef ik, maar als ik moest gaan schrappen, dan bleef er vaak weinig nuttigs over. Totdat ik als schrijfopdracht een reisverhaal in honderd woorden moest schrijven. Die ‘mini’s’ schrijf ik nu regelmatig voor mijn eigen website. In zo weinig mogelijk woorden een situatie of gevoel beschrijven, dat is een machtig gevoel! Voor iedereen die meer wil doen met reisjournalistiek, is deze cursus zeker een aanrader. Binnen een paar lessen ben je erachter wat je sterke en vooral je zwakke punten zijn en kun je aan de slag om deze te verbeteren.

8
 
De eindopdracht heb je nog voor de boeg. Vertel eens?

Als rasechte Limburgse ben ik blij met het onderwerp van mijn eindopdracht! De meeste mensen kennen de Roermondenaar Pierre Cuypers alleen als architect van het Centraal Station en het Rijksmuseum, beiden in Amsterdam. Hij was een druk man, want werkte mee aan de bouw of verbouwing van meer dan driehonderd kerken. In de tijd dat hij in Valkenburg woonde, teelde hij champignons – volgens de overlevering was hij de eerste Nederlander is die dit deed. Kortom, zijn invloed is bepalend voor Limburg. Met deze eindopdracht kan ik verschillende plaatsen in Limburg laten zien, waarmee de gemiddelde toerist nog niet bekend is.

Judith van Bilsen

9
 Een
 gouden tip voor beginnende reisjournalisten en -bloggers?

Voor zowel beginners als meer ervaren reisjournalisten en reisbloggers geldt: blijf bij jezelf. Het heeft geen zin om andere bloggers of schrijvers te imiteren. Het is fijn dat de cursus ruimte biedt om te experimenteren in bijvoorbeeld schrijfstijl en aanpak. Hierdoor kom je er vanzelf achter wat jou goed ligt en hoe jij het prettigst schrijft. Door bij jezelf te blijven, ben je vaak het meest enthousiast en ben je ook het meest succesvol.

10
 
Wat is je volgende bestemming?

Ik ga een spannende periode tegemoet! Ik heb mijn kantoorbaan opgezegd en ga fulltime schrijven. Niet alleen op het gebied van reizen, maar ook voor de muziekwereld. De eerstvolgende bestemming is Denemarken. Wij hebben al een paar jaar een oude Opel Kadett en zijn lid van een club met Kadett-bezitters. Voor het clubblad schrijf ik regelmatig verhalen over reizen met een oldtimer. Zo gaan we binnenkort naar een oldtimermeeting in Aarhus Denemarken met een tussenstop in de buurt van de stad Hamburg in Duitsland. En er liggen nog plannen voor verschillende verhalen over de stad Roermond en omgeving. Door de cursus heb ik enorm veel inspiratie gekregen en liggen er veel ideeën klaar om uitgewerkt te worden. «

Judith van Bilsen schreef dit zelf-interview enige tijd geleden. Inmiddels heeft ze de cursus afgerond met een ruime voldoende. Haar eindopdracht, een reisverhaal over het Roermond van architect Pierre Cuypers, kun je lezen op haar website. Je kan Judith ook volgen op Facebook, Twitter en Instagram.

Plaats een reactie