Zelf-interview

Door Marco Wouters, cursist Masterclass Reisjournalistiek
16 dec 2016

10 vragen aan: cursist Marco Wouters

/
Geplaatst door
/
Reacties0
Marco Wouters (1976) was de tweede cursist die de Masterclass Reisjournalistiek voltooide – met een voldoende. In dit zelf-interview vertelt hij over zijn reiservaringen, z’n grote voorbeeld, hoe de cursus bevallen is en waarom reizen hem energie geeft. Maak kennis met Marco.
1
 
Hoi Marco, wie ben je?

Mijn naam is Marco en ik woon in het Bourgondische Noord-Brabant. Sporten en reizen zijn twee enorme passies van me. Regelmatig heb ik de behoefte – hoe mooi onze eigen provincie ook is – om de wijde wereld in te trekken en inspiratie op te doen. Om te kijken hoe het er op andere plekken op aarde aan toe gaat. Hoe zingen, vechten, huilen, bidden, lachen, werken en bewonderen wereldburgers die in totaal andere gebieden zijn geboren? De wereld beetje bij beetje ontdekken geeft me inzichten die ik niet krijg wanneer ik thuis blijf. Dus oogkleppen af, rugzak op, camera en schrijfgerei bij de hand en gaan!

2
 
Waarom houd jij van reizen?

Reizen geeft me waanzinnig veel energie. Ik kan bijzonder genieten van een eeuwenoude tempel, van het imposante geluid van een waterval of van een verrassende introductie van een voor mij geheel nieuwe taal. Nieuwe locaties bespeuren en gesprekken met bijzondere mensen laten je de ene dag een gat in de lucht springen van geluk en een ander moment met beide voeten aan de grond genageld staan. Je blijft je verbazen. De periodes op reis zijn vaak de tijden die je nooit meer vergeet.

Marokko

3
 
Waar ben je al geweest?

In de loop der jaren heb ik aardig wat landen bezocht. Tijdens mijn eerste grote reis trok ik een klein half jaar door de Verenigde Staten en Canada. Door die tocht raakte ik definitief besmet met het reisvirus en heeft de GGD sindsdien een goede klant aan mij. Het afgelopen decennium ben ik meerdere malen per jaar op vakantie of op reis geweest. Alleen op het continent Antarctica heb ik nog geen voet gezet. Tot mijn favoriete bestemmingen behoren zeker Myanmar, China en Guatemala. Allesbehalve dertien-in-een-dozijn-landen, zeg maar. Naast de vaak indrukwekkende natuurverschijnselen en culturele pronkstukken zijn het juist ook regelmatig de mensen – zowel lokale bewoners als toeristen – die trips onvergetelijk maken. Bijvoorbeeld tijdens een van mijn dagenlange scootertochten door het enerverende Laos. De dagen plukken als nooit tevoren en voor zonsondergang weer hopen op een slaapplek. Zoals op de foto hieronder: in the middle of nowhere zag ik na een enorm zware reisdag een klein dorpje. Met handen en voeten begrepen het dorpshoofd en ik elkaar uiteindelijk. Ik kreeg een plek toegewezen op een houten vloer en vervolgens keken de 40 inwoners hoe ik genoot van de ontvangen ‘sticky rice’. Het duurde die avond een tijd voor ik in slaap viel. Indrukken genoeg.

Overnachten op goed geluk in een dorpje in Laos

4
 Wie is jouw reisheld
?

Tijdens een tocht door Midden-Amerika kwam ik een Engelsman tegen die per fiets van continent naar continent trok. Europa en Afrika had hij al achter zich gelaten en nu was hij van Zuid Amerika op weg richting Alaska. Voorheen reed hij samen met zijn vrouw, maar een voertuig had er in Bolivia voor gezorgd dat hij nu als weduwnaar op zijn tweewieler zat. Na een maandenlange rustpauze in zijn eigen Engeland besloot Tim de tocht, ter nagedachtenis aan Sharon, toch te volbrengen. Niets dan respect voor zo’n reisheld!

5
 Wel eens iets vervelends meegemaakt op reis
?

Natuurlijk maak je vervelende dingen mee, maar in negen van de tien gevallen levert dit na een tijdje mooie verhalen op. Zolang je maar niet echt gewond raakt is het prima. In de Chinese provincie Yunnan kwam een Chinese man me tegemoet en bedreigde me met een joekel van een mes. Na een aantal angstige minuten en een gigantische hartslag wist ik me gelukkig uit de voeten te maken. Dat is misschien het voordeel van die andere passie van me: hardlopen.

India

6
 
Hoe is de Masterclass Reisjournalistiek je bevallen?

Ik ben bijzonder blij dat ik de cursus gevolgd heb. Door zowel flink de breedte als de diepte in te gaan krijg je een goed inzicht in de veelomvattendheid van de reisjournalistiek als geheel en zie je kansen die je eerder misschien niet automatisch zou hebben gezien. Ik zal in de toekomst nog regelmatig aan de handvatten uit deze masterclass terugdenken.

7
 
Zou je de cursus aan anderen aanbevelen?

De cursus is voor reis- en schrijfliefhebbers al snel interessant. Een zeer gevarieerd aantal onderwerpen komt aan bod. En door zowel oude onderwerpen (bijvoorbeeld ‘de reisschrijvers van de VOC’) als nieuwe methodes (bijvoorbeeld nieuwe storytelling-manieren) te combineren ontstaat een mooie tijdspanne. Les 20 is een les die me ook bij blijft. Op welke manieren kun je onder andere geld verdienen met schrijven over reizen. Een praktische les die je aan het denken zet. Eens kijken of dit hoofdstuk over een tijdje van toepassing is.

8
 
De eindopdracht heb je nog voor de boeg. Vertel eens?

Ik ga een stuk schrijven over het Belgische grensplaatsje Postel dat op zo’n tien kilometer van mijn woonplaats ligt. Net voorbij ‘de magneet die Postel heet’ wonen vrienden van me. Wanneer ik in een weekend hun kant op ga weet ik op voorhand dat ik onderweg door de drukte wat tijd verlies in het woongebied Postel. De plaatselijke abdij, het Belgische bier en de vele mobiele ‘frietkotten’ werken als een ware magneet op de Bourgondische Nederlanders. De vele gele kentekenplaten doen op dit soort dagen vermoeden dat Postel geannexeerd is door de Nederlanders. Waar komt deze aantrekkingskracht eigenlijk vandaan en hoe lang is dit al gaande? Let’s find out. Te beginnen met een zondagmiddag bijzonder goed observeren vanaf een plaatselijk terras.

Indonesië

9
 Een
 gouden tip voor beginnende reisjournalisten en -bloggers?

Alhoewel ik zelf al veel van de wereld heb gezien sta ik als reisjournalist nog aan het begin. Het volgen van deze cursus leek me (en bleek) een mooie stap vooruit. Ook is het lezen van veel (reis)boeken goed om te leren van andere schrijvers en hun stijlen. En verder zal het vooral een kwestie zijn van doen. Hou waar ook ter wereld je oren, ogen en neusgaten wagenwijd open en absorbeer de omgeving. Bereid je voor op je nieuwe bestemming maar ook weer niet al te extreem. Blijf flexibel, maak prachtige praatjes bij plaatjes en andersom.

10
 
Wat is je volgende bestemming?

Ik wil nog veel van de wereld zien en vanaf komend jaar echte verhalen maken van bezochte bestemmingen, met mooie invalshoeken. Ideeën verder uitwerken en gas geven. ‘Gewoon’ een kwestie van doen, blijven proberen en dan komen de openingen vast en zeker (of ‘zeker en vast’ zoals ze in Postel zeggen). Op dit moment heb ik nog geen volgende bestemming gekozen, maar Montenegro lijkt me wel wat…

Marco voltooide de Masterclass Reisjournalistiek met een voldoende

Marco schreef dit artikel enkele maanden geleden. Inmiddels heeft hij de cursus afgerond met een voldoende. In de zomer van 2016 ging Marco met de School voor Reisjournalistiek op persreis naar Montenegro. Zijn reisverhaal, over het jongste landje van Europa dat zich ontpopt tot het Monte-Carlo van de Balkan, werd dankzij de School voor Reisjournalistiek gepubliceerd in de grootste krant van Nederland, De Telegraaf.

Plaats een reactie