Zelf-interview

Door Marjolein Koster, cursist Masterclass Reisjournalistiek
24 okt 2017

10 vragen aan: cursist Marjolein Koster

/
Geplaatst door
/
Reacties0
Marjolein Koster (1990) voltooide de Masterclass Reisjournalistiek met een klinkende 8. In dit zelf-interview vertelt ze over haar reiservaringen, haar grote voorbeeld, hoe de cursus bevallen is en haar voorliefde voor de Balkan en vreemde mensen. Maak kennis met Marjolein.
1
 
Hoi Marjolein, wie ben je?

Ik ben Marjolein, 26 jaar oud en op dit moment freelance allround journalist. Omdat ik een sterke interesse heb in het buitenland en zelf veel reis, kwam ik bij de reisjournalistiek terecht. Ik vind dat Nederland te veel op zichzelf gericht is en dat er te weinig aandacht is voor buitenlands nieuws. Er is vaak zoveel onbegrip over de voor ons onbekende landen. Reisverhalen zorgen voor meer context.

2
 
Waarom houd jij van reizen?

Ik houd ervan nieuwe dingen te ontdekken. Dat doe ik dichtbij huis, maar in het buitenland is dat allemaal net wat spannender en onbekender. Het is belangrijk om je bewust te zijn van de wereld waarin je leeft. Hoe meer ik reis, hoe meer ik van die wereld begrijp en hoe beter ik alles in perspectief kan plaatsen. Hoewel elke bestemming weer anders is, zijn mensen overal hetzelfde. Dat triggert mij om elke keer weer met locals in gesprek te gaan en meer te leren van hun leven.

3
 
Waar ben je al geweest?

Pas op mijn achttiende ging ik voor het eerste op reis. Nu, zo’n acht jaar later, ben ik in bijna alle Europese landen geweest en heb ik de VS, India, Zuid-Afrika, Zambia en Iran bezocht. Ik blijf het liefst wat langer op een plaats, zodat ik mezelf onderdeel kan maken van het dagelijks leven. Voor mijn studie woonde ik in Ljubljana, Slovenië en in Kaapstad, Zuid-Afrika. Ik ben groot fan van de Balkan en specifiek van de stad Sarajevo. De geschiedenis hier is zo recent. Mensen van mijn leeftijd hebben daar een verschrikkelijke oorlog meegemaakt. In 2014 was ik in Sarajevo om verslag te doen van de verkiezingen. Tijdens deze reis ontmoette ik Abid Jašar. Wat die ontmoeting zo bijzonder maakte lees je hier. Helaas is Abid recent overleden, veel te jong. Hij blijft voor mij symbool staan voor de Bosnische gastvrijheid, ondanks de littekens van de oorlog.

Het oude centrum van Sarajevo stamt uit de tijd van het Ottomaanse Rijk. Hier kan ik uren zitten en rondkijken naar alles wat er gebeurt.

4
 Wie is jouw reisheld
?

Dat is Jelle Brandt Corstius. Net als hij heb ik een voorliefde voor vreemde mensen en situaties. Hij woonde jarenlang in Rusland en maakte daarover prachtige reisseries. Ik moet ook hardop lachen als ik zijn boeken lees. Hij heeft een geweldig talent om absurde situaties met veel humor te beschrijven.

5
 Wel eens iets vervelends meegemaakt op reis
?

Als achttienjarig meisje ging ik zonder enige reiservaring mee met mijn zus en zwager op familiebezoek naar Kashmir, India. De gastvrijheid en daardoor het gebrek aan privacy trok ik slecht. Eten met mijn handen vond ik vies en het lokale gerecht kreeg ik niet door mijn keel. De cultuurshock was te groot voor mij. Ik vond het vreselijk. Gelukkig heeft het me niet weerhouden opnieuw op reis te gaan.

6
 
Hoe is de Masterclass Reisjournalistiek je bevallen?

Zeker de tweede helft was leerzaam, vooral ook door de opdrachten. Je oefent eigenlijk gewoon continu. Het blijft lastig om echt te beginnen, maar bij elk beroep is het lastig zonder ervaring een voet tussen de deur te krijgen. Daarnaast had ik het leuk gevonden als er meer aandacht was geweest voor audio en video als reisjournalistiek. Ik begrijp dat het niet de focus van de cursus is en dat het een heel ander beroep is, maar misschien kan het in de toekomst als een extra onderdeel aangeboden worden?

Mijn laatste (grote) reis was naar Iran. Per toeval reisden we af naar het niet-toeristische noordoosten. Deze foto is gemaakt in Tabriz, in één van de oudste en de grootste bazaar van het hele Midden-Oosten.

7
 
Zou je de cursus aan anderen aanbevelen?

Ik heb veel geleerd van alle voorbeelden die voorbij kwamen. Vooral informatie over persreizen en sponsoring was voor mij nieuw. Daarnaast vond ik het interessant te lezen over de verschillende verdienmodellen in de (reis)journalistiek. Dat is zeker de moeite waard om nog eens uitgebreid uit te zoeken. Ik zou de cursus zeker aanraden. Het is een relatief kleine investering die, wanneer je er goed gebruik van maakt, veel kan opleveren voor je carrière.

8
 
De eindopdracht heb je nog voor de boeg. Vertel eens?

Voor de eindopdracht ga ik fietsen langs de sporen van de watersnoodramp van 1953. Ik kom zelf uit Zeeland, uit een klein dorp dat niet geleden heeft tijdens de ramp, maar ik herinner me wel de verhalen van mijn vader hoe hij als klein jongetje geëvacueerd werd. Veel dorpen zijn verwoest en ik ben benieuwd wat daar nu nog van te zien is in het straatbeeld. Er is een fietsroute van de VVV Zeeland die ik ga volgen en daarnaast wil ik een aantal overlevenden spreken om een persoonlijk aspect toe te voegen aan het verhaal.

9
 Een
 gouden tip voor beginnende reisjournalisten en -bloggers?

Word geen reisblogger als je jezelf niet kan onderscheiden. Een andere tip: als je op reis gaat, zorg dat je een plan hebt. Misschien is het ook vooral een tip voor mezelf. Te vaak ben ik op reis gegaan met ideeën. Maar wanneer er geen plan is om die ideeën tot een goed resultaat uit te werken loopt het vaak uit op niets.

10
 
Wat is je volgende bestemming?

Mijn volgende reisbestemming is Marokko. Komend voorjaar ga ik op bezoek bij een aantal mensen die ik daar ken. Mijn plan nu is om nu eerst al mijn halve ideeën en verhalen af te maken. Ik ga verder met het werken in de journalistiek en neem me voor tijdens volgende reizen met een plan op stap te gaan.

Marjolein voltooide de Masterclass Reisjournalistiek met een klinkende 8

Marjolein Koster schreef dit zelf-interview enige tijd geleden. Inmiddels heeft ze de cursus afgerond met een klinkende 8. Ze schreef eerder een artikel over duurzame reisjournalistiek en als eindopdracht maakte ze een reisverhaal over de sporen van de Watersnoodramp in Zeeland. Via de School voor Reisjournalistiek kreeg Marjolein een betaalde opdracht: voor de KLM Blog schreef ze een artikel over de onvermoed hippe stad Dresden, wat een Berlijn in het klein bleek te zijn. Samen met drie collega-cursisten startte ze de reisblog Girls Run The World.

Plaats een reactie