Zelf-interview

Door Nanda Bussers, cursist Masterclass Reisjournalistiek
29 okt 2017

10 vragen aan: cursist Nanda Bussers

/
Geplaatst door
/
Reacties1
Nanda Bussers (1980) rondde de Masterclass Reisjournalistiek af met een dikke voldoende. In dit zelf-interview vertelt ze over haar reiservaringen, haar grote voorbeeld, hoe de cursus bevallen is en over inspirerende gesprekken op Borneo. Maak kennis met deze reislustige blogger en fotografe.
1
 
Hoi Nanda, wie ben je?

Hoi! Ik ben Nanda Bussers (1980). Op mijn 18de kreeg ik de kans om zes weken naar een gastgezin in Canada te gaan. Vanaf toen ben ik besmet met het reisvirus. Als kind zijnde was ik altijd al nieuwsgierig, ondernemend en graag buiten. Iets wat ik in mijn reizen ook terugzie. Bij mijn reizen word ik altijd vergezeld door mijn backpack, notitieboekje, vulpen en Nikon D7100.

2
 
Waarom houd jij van reizen?

Voor mij is reizen het ultieme gevoel van vrijheid, leven in het moment, het opdoen van nieuwe ervaringen en het ontdekken van nieuwe plekken. Er is zoveel moois te zien op de wereld. Mijn motto is dan ook ‘het verzamelen van ervaringen i.p.v. dingen’. Ik vind het heerlijk om me in andere culturen onder te laten dompelen en met de lokale bevolking contact te leggen. Soms gaat dat gepaard met handen en voeten, maar met een lach begrijpen we elkaar toch.

Twee lokale Nepalese verkopers

3
 
Waar ben je al geweest?

In de afgelopen 18 jaar heb ik al aardig wat landen mogen ontdekken. Gedurende mijn studieperiode heb ik voornamelijk binnen Europa gereisd. Na het afronden van mijn studie Personeelwetenschapppen ben ik enkele maanden in Australië en Zuid Amerika gaan backpacken. Bij elke reis doe ik weer bijzondere ervaringen op. Inspirerende gesprekken op Borneo, het drinken van mate met de gastvrije Argentijnen, naar een lokale Nepalese markt, de natuurpracht van Nieuw-Zeeland, in Sydney het nieuwe jaar inluiden, eilandhoppen op de Seychellen en het spotten van wilde dieren in Afrika.

4
 Wie is jouw reisheld
?

Mijn reisheld is Floortje Dessing, zij maakt de meest speciale en avontuurlijke reizen. Floortje zet zich verder in voor duurzaamheid. Zij is bijvoorbeeld een voorvechtster van Fair Trade, een rolmodel bij Max Havelaar en ambassadeur voor het Rode Kruis. Ik vind het erg inspirerend hoe zij haar reizen weet te combineren met ‘het een beetje beter maken van de wereld’.

5
 Wel eens iets vervelends meegemaakt op reis
?

Tja, ik denk dat dit wel een beetje bij reizen hoort. Zo liep ik bijvoorbeeld bepakt en bezakt bij het busstation van Buenos Aires, om mijn weg verder naar het zuiden te vervolgen. “Heh, wat voel ik nu op mijn schouder vallen? Vogelpoep?” Direct komt een net geklede man met een servetje aangesneld om me te ‘helpen’. Of ik even mijn tas wil afdoen… Néé dus en ik loop snel verder, om vervolgens die walm van mosterd om me heen te ruiken. Of het badend in het zweet wakker worden na een maaltijd in Cambodja? Om de ochtend erna hobbelend in de bus, zonder wc, naar Thailand te reizen.

Oog in oog met de reuzenschildpad – Eilandhoppen op de Seychellen

6
 
Hoe is de Masterclass Reisjournalistiek je bevallen?

De Masterclass Reisjournalistiek is mij goed bevallen en ik heb er veel van geleerd. Voordat ik aan de cursus begon had ik nul ervaring in de reisjournalistiek en ook geen goed beeld van het vak. Dat is nu absoluut niet meer zo. De cursus is enorm uitgebreid, duidelijk, met veel tips, praktische handvatten en leerzame schrijfoefeningen. Persoonlijk door de grappige en leuke anekdotes, met een goede afwisseling in tekst, beeld en filmpjes.

7
 
Zou je de cursus aan anderen aanbevelen?

Ik vind het een erg leuke en goed opgezette cursus. Voor mij vaak nieuwe materie wat het des te interessanter maakt. Elk hoofdstuk bevat nuttige informatie, maar voor mij persoonlijk kon ik niet wachten om aan de les over ‘hoe haal je meer uit je reisfoto’s’ te beginnen. Fotograferen is iets dat ik al langer doe dan schrijven en ik wil deze twee nu ook meer met elkaar gaan combineren.

Bij iedere bocht die je in Nieuw Zeeland neemt, word je weer verrast met een schitterend uitzicht

8
 
De eindopdracht heb je nog voor de boeg. Vertel eens?

Strijp-S, het creatieve en culturele hart van Eindhoven, heeft een industrieel verleden en een innovatieve toekomst. Het gebied is jong, dynamisch en vol van vernieuwing. Met de nadruk op duurzaamheid en het van betekenis willen zijn. Bijzonder is dat Strijp-S in de jaren ’70 nog de ‘Verboden Stad’ werd genoemd. De 10.000 medewerkers van Philips mochten namelijk alleen met een pasje naar binnen. Sinds 2006 is het er na de leegstand, door het verdwijnen van Philips, flink gegroeid met o.a. koffiezaakjes, galeries en kledingwinkels. Geïnteresseerd ben ik in de achtergrond van deze creatieve ondernemers en hipsters.

9
 Een
 gouden tip voor beginnende reisjournalisten en -bloggers?

Door het volgen van deze cursus heb ik zelf veel tips opgedaan. De belangrijkste die ik daarvan wil doorgeven aan (andere) beginnende reisjournalisten en reisbloggers: lees verhalen van andere reisjournalisten en schrijvers, analyseer hoe hun reisreportages en -verhalen zijn opgebouwd en laat je hierdoor inspireren in je eigen werk. Lees en schrijf dus veel. Ik merk zelf in ieder geval dat ik nu op een andere manier naar tekst kijk.

10
 
Wat is je volgende bestemming?

Nog zoveel bestemmingen heb ik op mijn wensenlijstje staan: de Zijderoute, de Inca Trail en Antarctica. Om er maar alvast een aantal te benoemen. De eerst volgende vakantie over drie weken is overigens dichter bij huis, een autorondreis door het zuiden van Polen. En op de langere termijn? Mijn droom is het maken van een lange wereldreis, en om d.m.v. schrijven gecombineerd met fotograferen mensen bewust te maken van onze invloed op de aarde.

Nanda Bussers schreef dit zelf-interview enige tijd geleden. Inmiddels heeft ze de cursus afgerond met een ruime voldoende. Als eindopdracht maakte ze een reisverhaal over Strijp-S in Eindhoven, dat je binnenkort op deze website kan lezen. Je kan Nanda volgen via haar website en op Facebook.

1 Reactie

Plaats een reactie